Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brasilien bryter medicinpatent

Annons

Brasiliens president har skrivit under ett dekret som ger landet rätt att bryta ett amerikanskt företags patent på en aidsmedicin och importera en billigare variant från Indien.

Brasilien har tidigare hotat att bryta läkemedelspatent för att tvinga tillverkarna att sänka priserna, men detta är första gången det faktiskt sker.

Förhandlingar mellan Brasilien och läkemedelstillverkaren Merck|&|Co om dess aidsmedicin Efavirenz strandade i torsdags, när hälsovårdsdepartementet avvisade företagets erbjudande om 30 procents rabatt på priset som för närvarande är 1:59 dollar per tablett. Brasilien krävde att få medicinen för samma pris som Thailand, 0:65 dollar.

Vid en ceremoni i presidentpalatset, när han skrev under dekretet om billigare import, fick president Luiz Inacio Lula da Silva applåder av representanter för de omkring 200|000 aidssjuka brasilianer som har tillgång till statligt subventionerade bromsmediciner.

Företagsledningen för Merck sade i ett uttalande att den är "djupt besviken över brasilianska regeringens beslut" och beskrev det som en "expropriation av immaterialrätten".

Brasilien räknar med att slippa undan med 0:45 dollar per tablett när man börjar importera en generisk version av Mercks medicin från Indien. Tillverkning av medicinen ska också ske i Brasilien.

Vissa utvecklingsländer med tillräckligt hög vetenskaplig och teknisk standard, som till exempel Brasilien, Indien och Thailand, tillåts av Världshandelsorganisationen WTO att kringgå patentreglerna för en del läkemedel som anses oumbärliga för folkhälsan.

Men de stora läkemedelsföretagen sänker ofta priserna till dessa länder för att få behålla dem som kunder.

Merck hävdar att de flesta medelinkomstländer som Brasilien betalar 1:80 dollar per piller för Efavirenz.

Brasilien anser att landet sparar 30 miljoner dollar om året, 200 miljoner kronor, på att importera läkemedlet från Indien.

TT

Mer läsning

Annons