Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brännvin, demokrati och välfärd

Annons

Man kan med fog säga att svenskarna har övergett drickandet av alkohol och istället börjat att supa i stil med vad som gjordes i slutet av 1800-talet. Bara mellan åren 1998-2002 steg alkoholkonsumtionen med 22 procent.

Fallen av skrumplever ökade under samma period med 18 procent. Alkoholförgiftningsfallen ökade med 31 procent. Statistiken har presenterats av Mats Ramstedt, alkoholforskare på Stockholms Universitet.

Tillgången till alkohol och andra droger är i dag obegränsad och konsumtionen slår alla rekord. Öl, vin och starksprit är ett måste när det är fest, och anledning till en fest.

Men den allmänna "samhällsfyllan" har ett oerhört högt pris, inte bara för den enskilde utan även för demokratins överlevnad och det så kallade välfärdssamhället.

Ovanstående faktum glöms ofta i den alkoholpolitiska diskussionen, när "rätten" att servera alkohol, krogarnas öppettider, sänkt alkoholskatt och i värsta fall hembränningens berättigande diskuteras. Historielösheten och bristen på kunskap om spritens skadeverkningar är frapperande.

Alkoholnäringens intressen går i dag före folkhälsan. Förutsättningarna för en seriös alkoholdebatt med en krögare som kämpar med höga omkostnader och relativt låga intäkter är enligt vår mening små. Egenintresset tar helt enkelt över.

Miljöer där alkohol ingår som en del av "kulturarvet" blir allt fler och antalet ungdomar som vistas i dessa alkoholliberala miljöer ökar.

Högskolan och det så kallade kårlivet är ett sådant exempel. Några av framtidens alkoholister finner vi med all sannolikhet bland dessa människor, som tycker att ett aktivt nöjesliv är det samma som att "supa skallen" av sig. Rekryteringsbasen till framtidens A-lag ser med andra ord lite annorlunda ut i dag än för 20 år sedan.

Att föreslå hårdare tag mot alkoholkonsumtion och allt mer liberal syn på alkohol möts oftast med kommentarer som:

q Var och en får väl ta ansvar för sitt liv.

q Super de inte på krogen super de hemma.

q Vi kan lära oss hantera drickandet, som ute på kontinenten.

q Mer information, sänk skatten och ta bort förbuden.

Parallellt med dessa ståndpunkter anser sig många vara för en restriktiv alkoholpolitik. Men vill de ta ansvar för sin påstådda restriktiva hållning ?

Ett demokratiskt samhälle behöver klarsynta och nyktra människor som kan ta kloka beslut och vara föredömen för kommande generationer.

LEIF LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons