Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brännström tror inte Leijonborg blir kvar

/

Annons

Det var för två veckor sedan som folkpartisterna i Dalarna beslutade att man inte vill att Lars Leijonborg ska väljas om som partiledare i september. Frågan togs upp spontant och fick stort stöd.

- Det behövs en vitamininjektion i partiet, säger Kerstin Söderbaum Fletcher, Folkpartist i Falun.

- Partiet behöver förnyas. Har man suttit i över tio år kanske man inte är lika hungrig, säger Bo Brännström, ordförande i Folkpartiet Dalarna.

- Det var ingen direkt kritik mot Leijonborg, snarare att han suttit för länge och att det behövs förnyelse.

Så du tror inte det har något med dataintrånget hos socialdemokraterna att göra?

- Jag uppfattade inte att det hade något samband. Men det är klart att även om han inte verkar veta något så är han ledare och borde ha inpräntat etiska regler i partiet.

Nu får Daladistriktet stöd från fler håll. Också Folkpartiet i Västerbotten och Blekinge vill byta ut partiledaren Lars Leijonborg till hösten.

- Jag är inte överraskad. Vi hade ett enväldigt beslut. Det ser troligen likadant ut i hela landet. De som redan haft årsmöte har bara inte väckt frågan.

Vem ser du helst som efterträdare?

- Skolminister Jan Björklund. Han är svensk mästare i bra repliker och en väldigt bra debattör.

Kerstin Söderbaum Fletcher har en annan favorit som ny ledare för partiet.

- Europaminister Cecilia Malmström. Hon har den där engagerade och energiska utstrålningen som behövs. Hon är mycket kompetent och den energiinjektion som behövs i partiet, säger hon.

Bo Brännström, vad tror du händer nu?

- Det är svårt att sia om. Jag tror inte han skulle kunna göra en uppryckning, men han har ju överlevt kriser förut. Det verkar som han har nio liv, men jag tror inte Leijonborg sitter ända fram till nästa valrörelse.

- Däremot om det blir avgång i år eller nästa årsmöte är svårt att sia om.

Mer läsning

Annons