Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandvarnare höll folk vakna

Annons

Det var vid 23-tiden på tisdagskvällen som larmet började tjuta första gången.

- Vi trodde först att det var på tv:n, sedan larm i vår egen fastighet, berättar grannar från två skilda närliggande fastigheter.

Vid 23.20 slutade det och folk gick och lade sig. Men vid midnatt startade det igen och tjöt var tredje minut.

- Vid tio över tolv ringde vi Securitas journummer första gången. Då sade de att de skulle komma på en gång.

- Vi ville inte ringa brandkåren och orsaka stort pådrag eftersom det inte luktade rök vare sig i eller utanför fastigheten, säger en granne.

Vid halvett-tiden hade grannarna lokaliserat från vilken fastighet larmet kom, men trots genomsökning av vind och källare i väntan på Securitas lyckades man inte lokalisera exakt varifrån larmet kom.

Tiden gick och allt fler grannar samlades.

- Nu får de komma så vi kan blåsa faran över och gå och lägga oss. Man kan inte sova på grund av oljudet, och på grund av att man blir orolig, förklarade ett ungt par.

Vid kvart över ett när drygt ett tiotal grannar stod utanför, och det lyste i nästan alla lägenhteter runtomkring, ringde man Securitas en gång till.

Men Securitas dök inte upp. Däremot ett annat vaktbolag, som hyr kontor av Tunabyggen i den drabbade fastigheten.

- Securitas påstår att det är vårt ansvar, men vi hyr bara av Tunabyggen här. Vi har inga nycklar till porten då vi har egen ingång, berättar väktaren som kom.

En yngre kvinna - som skulle upp och jobba vid fyratiden på onsdagsmorgonen - blev riktigt förbannad och ringde Securitas en tredje gång.

Tio över två, fem minuter efter Tunabyggen, dök Securitas upp och kvart över två hittade man brandvarnaren - på balkongen till en tom lägenhet.

- Det var det andra larmet från en tom lägenhet på mindre än en vecka, förklarar Tunabyggens jour.

I går beklagade områdesvärden Håkan Mattsson det inträffade.

- Det måste blivit ett misstag av något slag. Vi misstänker inget sabotage, men något har blivit fel och det är mycket olyckligt. Hur brandvarnaren hamnade på balkongen har jag ingen aning om, men Munthers har varit där och sanerat, säger han.

Men från Munthers svär man sig fri.

- Vi har inte monterat någon brandvarnare på en balkong. Varför skulle vi göra det?

Securitas Ing-Marie Lööf svarade i telefonen under onsdagen.

- Visst är det vårat hus, det låter väldigt konstigt att vår kille på natten skulle ha trott att det andra vaktbolaget hade ansvaret.

Hur kommer det sig att det tog över två timmar från första larmet till er innan ni dök upp?

- Det tog onormalt lång tid, men berodde på att vi inte får gå in i bebodda lägenheter utan polis. Det var först vid det andra larmet vi fick reda på att lägenheten var tom och då måste vi gå via Tunabyggen, säger Ing-Marie Lööf.

- Det är tråkigt att sådant här inträffar.

RONNIE CARLSSON

Mer läsning

Annons