Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandutredning anmäls till JO

Annons

Det var i slutet av juli år 2000 som Gagnefsbostäders flerfamiljshus totalförstördes genom brand. Brandförloppet var mycket snabbt och hyresgästerna i de åtta lägenheterna förlorade nästan allt de hade i sina hem.

Den tekniska utredningen tydde på att branden börjat intill en grill som använts kvällen före branden, men förundersökningen lades ned sedan brandorsaken inte kunnat fastställas. Den återupptogs efter en begäran om överpröning, men lades åter ned med hänvisning till att brott ej kunnat styrkas.

De tre hyresgäster som nu vänt sig till Justitieombudsmannen, JO, är mycket missnöjda med polisens och åklagarens agerande. I anmälan hävdar de bland annat att polisen ljugit och medvetet förhalat utlämnandet av offentliga handlingar i ärendet.

Hyresgästerna gör också gällande att det inte gjorts en sakkunnig utredning på brandplatsen och att polisen försöker dölja detta.

När det gäller åklagaren hävdar de klagande att han på grund av okunnighet låtit över sju månader gå av preskriptionstiden, utan att han tagit itu med ärendet.

STEFAN HAMRÉUS

Mer läsning

Annons