Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandstyrkan intakt

Annons

Kommunstyrelsen vägrar acceptera det. Hittar inte Räddningstjänsten Dala Mitt något annat att spara på betalar kommunen vad det kostar.

Kritiken mot räddningschefens förslag till ny räddningsplan har varit massiv i kommunen.

Rent konkret innebär förslaget att räddningstjänstens beredskapsstyrka ska minskas från sju till sex tjänster. Det innebär att styrkan inte kan rökdyka och livrädda från stege samtidigt.

Beredskapsstyrkorna i Bjursås ska minskas från fem till fyra man och i Grycksbo från fem till tre man. Ingen av dessa styrkor skulle då klara rökdykning för att rädda liv.

Orsaken till förslaget är att Falun bara ökade sin del av bidraget med 2,2 procent till räddningstjänsten. Den anser att det inte räcker för att täcka kostnaderna för oförändrade styrkor.

Borlänge räknade upp sitt bidrag med 3,5 procent och Säter med 3,3 procent.

Att behålla styrkan intakt i Falun skulle kosta 275 000 kronor extra i år och i Grycksbo och Bjursås 346 000 kronor.

Kommunstyrelsen accepterade vid ett extra sammanträde i går att Falun bantas men vägrar gå med på att Grycksbo och Bjursås gör det.

Om inte räddningstjänsten hittar något annat att spara på så får kommunen slanta upp pengarna.

- 346 000 kronor är inte en så oöverstiglig summa för kommunen, säger kommunalrådet Dan Westerberg.

Han är ny ordförande i Räddningstjänsten Dala Mitt och får nu se vad han kan göra för att spara på den sidan. Överhuvud taget är hans och kommunens irritation stor över att förslaget om ny räddningsplan kommer så sent och mitt under kommunens budgetarbete inför nästa år.

Sören Johansson, v, var så irriterad att han överhuvudtaget inte ville gå med på några ändringar av planen under löpande budgetår. Han ville först se en utvärdering av hela direktionen, verksamheten, förbundsorganisationen och ekonomin.

Han fick med sig alla de borgerliga partierna i oppositionen och det blev votering om saken. Den förlorade oppositionen med siffrorna 8-7. Men i princip instämmer övriga partier i att det fattas analyser som gör att man kan få en helhetsbild av läget i räddningsplanförslaget.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons