Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandstationer slås ihop?

Annons

Förslaget har behandlats i kommunstyrelsen där tekniska nämndens ordförande, Bernt Engman, s, föreslog att utredningen då även ska gälla den geografiska placeringen av räddningstjänsten i kommunen samt även innefatta var den billigaste utbyggnaden kan göras.

Även placering av gemensamma förrådsutrymmen för räddningstjänst, civilförsvar och kommunens tekniska enhet ska undersökas.

- Brandstationerna i både Vansbro och Järna är i behov av en upprustning och jag tycker att frågan om en gemensam kår bör utredas innan några investeringar görs vid någon av stationerna, säger Elisabeth Lindén-Brandt.

Var den gemensamma kåren i så fall bör placeras har hon dock inget svar på.

- Vansbro har många industrier samt stora inrättningar som Bäckaskog och Söderåsen. Men även Järna har en hel del industrier och flygfältet att ta hänsyn till så utredningen får visa vilken som är den bästa geografiska placeringen, säger Elisabeth Lindén-Brandt.

Hon vill även att det ska undersökas vilka kostnader en heltidsanställd kår skulle innebära jämfört med dagens organisation samt att möjligheterna till ett större samarbete med grannkommunerna utreds.

- Jag vet inte alls om det här går att genomföra med tanke på de krav som finns på utryckningstider och annat, säger Elisabeth som ändå hoppas att utredningen ska visa på en rejäl besparing för kommunen om en omorganisation av räddningstjänsten i kommunen är genomförbar.

- Vi är en liten kommun och måste börja rätta mun efter matsäcken, säger hon.

Även kommunfullmäktige har behandlat förslaget och beslutade vid sitt senaste sammanträde att utredningen ska genomföras. Kommunchefen Olle Emanuelsson har nu fått i uppdrag att ta fram direktiven för utredningen.

- Nedläggning av räddningskårer är alltid en mycket kontroversiell fråga och jag tror att det är en lång väg innan ett sådant beslut kan fattas. Jag hoppas ändå att utredningen ska visa hur vi kan lösa problemet med förråden för tekniska enhetens verksamheter. Idag finns de utspridda på alltför många platser runt om i kommunen, säger Olle Emanuelsson.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons