Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandstation undermålig

Annons

Arbetsmiljöinspektör Arne Kulle har upprättat ett inspektionsprotokoll som omfattar 14 punkter. De anställda brandmännen har i sin anmälan påtalat ytterligare en rad brister, som dock inte faller under arbetsmiljölagen.

Största problemet är att brandstationen är mycket trång och dessutom saknar omklädningsrum, torkrum och tvättrum.

Personalen tvingas byta om mellan fordonen i garaget på utrymmen som är bara någon decimeter breda. Det är en risk att någon kan komma i kläm om en bil börjar åka ut.

Efter utryckningarna hänger brandmännen sina blöta kläder på brandbilarna och ställer ut fläktar för att torka kläderna. Duscha av sig kan de göra först i förläggningen, som ligger ett par hundra meter från garaget, och för att komma dit har de först fått sätta på sig sina privata kläder.

Nu kräver arbetsmiljöinspektionen att det ska vara större mellanrum mellan de parkerade fordonen i garaget, minst 70 cm. Det ska också finnas ett utrymme där brandmännen kan byta om med minst 140 cm fritt utrymme. Dessutom krävs att det ordnas klädrum för de privata kläderna, duschrum, torkmöjligheter för utryckningskläderna samt möjlighet för brandmännen att låsa in privata värdesaker.

I garaget krävs också bättre ventilation så att avgasvärden inte överskrids, enklare manövrering av den tunga garageporten så att brandmännen inte bryter ryggen, bättre reservbelysning i händelse av strömavbrott samt att golvet åtgärdas så att vatten från bilarna och smältvatten som kommer in i garaget kan rinna bort.

Utomhus åläggs kommunen se till att vägen mellan förläggningen och garaget är belyst och vid halka sandad så att brandmännen inte snubblar eller halkar då de ska iväg på utryckningar. Likaså ska det vara halkfritt utanför garaget där det kan bli is när räddningspersonalen har spolat av bilarna.

Senast den 31 augusti ska Malungs kommun redovisa hur man tänker åtgärda de påtalade bristerna.

Ombyggnad eller en ny brandstation är ett par tänkbara alternativ. Samtidigt förs diskussioner även om att kommunen och turistnäringen ska bilda ett räddningstjänstbolag. Att sätta bort räddningstjänsten i fjällområdet till något privat bolag granskas också.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons