Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandmännen flyttar

Annons

Detta har framkommit i de diskussioner, som följde sedan brandmännen i Tandådalen anmälde sin arbetssituation till arbetsmiljöinspektionen. Brandmännen pekade på en rad brister, som de ansåg att de inte fått något gehör för av arbetsgivaren.

Efter ingripande av arbetsmiljöinspektionen har det dock börjat hända saker. En stor del av de påtalade bristerna åtgärdas omgående och det mesta ryms inom räddningsnämndens budget.

Men en del faller också på brandmännen själva att ta itu med. Exempelvis klagade de på att det ofta var halkigt och mörkt på gångstigen mellan förläggningen och brandgaraget där de måste ta sig fram snabbt vid utryckningar.

Men enligt avtal har brandmännen bilersättning för att ta sig till brandgaraget med egen bil, så det får de nu göra i fortsättningen. Likaså ska de själva torka golvet i vagnhallen om det blir halkigt på grund av smältvatten från bilarna.

Fastighetsägaren ska ordna med parkeringsplatser för brandmännens privata bilar, ge tillgång till tvätthallen, placera en sandlåda utanför garageporten, komplettera nödbelysningen i vagnhallen samt se över möjligheten att installera avgasutsug.

För att få bättre svängrum i vagnhallen har räddningsnämnden beslutat att flytta bandvagnen till räddningskåren i Transtrand, i vart fall tills Sälens räddningskår fått nya lokaler där bandvagnen ryms.

På ett 20-tal punkter har det också riktats anmärkningar mot brandmännens redskap och skyddsutrustning. Ny rökdykarradio, skyddshjälmar, skyddshandskar, ficklampor, vinterdäck och diverse verktyg inryms i en kostnad på cirka 80 000 kronor. En del av åtgärderna är utförda, andra står på tur.

Räddningsnämnden förvarnar kommunstyrelsen om att liknande brister också finns vid brandstationerna i Transtrand och Malung och det kan bli mer kostnader.

Återstår att lösa frågan om omklädningsrum vid brandstationen i Tandådalen. Räddningsnämnden planerar att hyra en barack och det kommer att kosta cirka 50 000 kronor samt en månatlig hyra på cirka 8 000 kronor.

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Malung rapporterar nu detta till arbetsmiljöverket och frågan om en ny brandstation hamnar redan i höst i budgetberedningen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons