Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandmännen avtalets förlorare

Annons

Brandmännen blev de stora förlorarna i det avtal som parterna kom överens om i onsdags. När vård- och omsorgsgrupperna fick fem procents lönepåslag, fick brandmännen nöja sig med 2,6 procent. Och det är alltså sämre än de 3,5 procent som var fastslagna i det gamla avtalet.

- Det är en del som har ringt till mig och varit ilskna, säger han om hur personalen på brandkåren har reagerat på avtalet.

- Under resans gång blev det väl politiskt gångbart att satsa på vården. Det fick vi och andra grupper betala för, säger Håkan Graaf.

Han är mycket kritisk till det sättet som brandmännen behandlades av Kommunalfacket under konflikten.

- Vi har länge blivit missgynnade av Kommunal. Och under strejken gick man ut med felaktig lönestatistik.

Enligt Graaf visade Kommunal siffror som sade att medellönen för en brandman ligger på 19 500 kronor i månaden. Men det var inklusive OB-tillägg, ett tillägg som inte inkluderades i de andra arbetsgruppernas statistik. Medellönen för en brandman ligger i stället på 17 000 kronor i månaden.

- Sen sa man att det här avtalet skulle gynna de arbetsgrupper med eftergymnasial utbildning, som ju brandmansyrket är, men ändå satsade man på andra.

- Men det är viktigt att inte ställa yrkesgrupperna mot varandra, utan man måste jobba vidare.

Nu har flera röster höjts för att brandmännen ska bryta sig ut ur Kommunal och bilda ett eget fackförbund. Enligt Graaf är det ingen ny tanke - eller en särskilt bra idé.

- Jag tror inte på den idén. Vi är en liten yrkesgrupp med bara 5 000 brandmän i Sverige, så jag tror inte att det skulle fungera, säger Håkan Graaf.

STEFAN PERSSON

Mer läsning

Annons