Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandmän till angrepp på Giuliani

Annons

Bland dem som hyllades mest i USA efter den 11 september 2001 fanns New York-borgmästaren Rudolph Giuliani och stadens brandkår.

Nu anklagar brandmän den republikanske presidentkandidaten för dåligt ledarskap efter attackerna.

Det är svidande kritik som ett av de största amerikanska brandkårsfacken står för. I en video som släppts anklagar förbundet och anhöriga till brandmän som dog Giuliani för att utnyttja tragedin för att bli USA:s näste president. Förbundets 280|000 medlemmar uppmanas att inte rösta på honom i nästa års val.

I videon anklagas den förre borgmästaren bland annat för att inte ha sett till att brandkåren hade fungerande radioutrustning och för att han påbörjade upprensningen av området medan letandet efter kvarlevor fortfarande pågick.

Videon slår mot det centrala i Giulianis presidentkampanj. Dess budskap är att han visade på ett imponerande ledarskap i prövningens stund och därför är väl rustad att leda landet inför framtida terrorhot.

Giulianis kampanj vänder sig bestämt mot anklagelserna och har vaskat fram brandmän som i stället uttrycker sitt stöd för republikanen. Giulianis läger påpekar också att förbundet är känt för att stödja demokraternas kandidater.

Giuliani är en av de starkaste aspiranterna till att bli nominerad som republikanernas presidentkandidat.

En av hans medtävlare i partiet, John McCain, har också fått bekymmer nyligen sedan Arizonasenatorns båda närmaste kampanjmedarbetare sagt upp sig samtidigt som hans popularitet dalat i opinionen och insamlingen av kampanjpengar gått trögt.

TT

Mer läsning

Annons