Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandmän öppnar porten

/
  • Slår upp portarna. Kjell Wahrén, brandmästare och insatsledare på Dala Mitt, uppmanar folk att stänga dörrarna om det börjar brinna. Själv håller han och hans kollegor öppet, för att allmänheten ska kunna komma in och ut ur deras lokaler på lördag.

Annons

I helgen slår 150 brandstationer i landet upp portarna för allmänheten. "Stäng dörren - Röken dödar" är temat under Brandskyddsveckan, som nu ska återkomma årligen. Tanken är att folk ska få information om bättre brandskydd i hemmet.

- Stäng dörren till rummet där det brinner. Det gör att brandens och rökens spridning försvåras, tipsar brandmästare Kjell Wahrén på Dala Mitt.

För tio år sedan började brandstationerna ha öppet hus, men först blir det ett gemensamt evenemang. Stationerna bjuder på olika program, det blir seminarier, utbildningar på stan, barnteater med mera.

Kjell Wahrén har samordnat Brandskyddsveckan i Falun, Borlänge och Säter.

På lördag kommer det att handla om brandsäkerhet i hemmet, med konkreta tips om vad du ska göra om det börjar brinna. Det blir fika, tipspromenader med priser och visning av brandstationer och brandbilar.

Malin Bengtsson som är informationsansvarig understryker hur viktigt det är att folk gör rätt när det börjar brinna.

- De flesta farliga bränder sker i hemmet, och folk måste förstå att det dröjer innan hjälp är på plats, säger hon.

För 50 år sedan tog det cirka 15 minuter för ett rum att övertända. I dag tar det två-tre minuter, eftersom vi har helt andra saker i våra hem.

- Förr var mycket av inredningen gjord i solitt trä och skinn. I dag är nästan allt i syntetmaterial. Man brukar säga att en modern soffa motsvarar 300 liter bensin. Det är en otrolig energi i syntetsoffor, berättar Malin.

Parollen för Brandskyddsveckan förklarar tydligt att det är röken som är fienden, inte elden.

Så stäng dörren när det brinner!

Har Du funderingar över temaveckan? Surfa in på www.brandskyddsveckan.se

Det här visste du inte om brandmän:
Förutom det vanliga; att vältränade, lätt avklädda brandmän runtom i landet ställer upp i gemensamma kalendrar har Faluns kår med flera ställt upp som modeller åt bland annat MQ i ett modereportage. Många brandmän är också otroligt bra i köket. De flesta är väldigt sportintresserade och bara inom Dala Mitt finns flera meriterade idrottsmän.

- Vi har bland annat medarbetare som tävlat i kanot i OS, spelat i allsvenskan i fotboll och varit med i landslaget i slalom, berättar Kjell Wahrén.

Här i Dalarna hålls öppet hus:
Avesta, Borlänge, Falun, Mora, Orsa, Rättvik, Smedjebacken, Säter

Mer läsning

Annons