Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandkåren på plus

Annons

Det innebär att det stora underskottet 2003 bör kunna kompenseras fullt ut i år, skriver räddningschefen Mats Jansson i förbundets årsredovisning.

Däremot ser det mer bekymmersamt ut på sikt. Det behövs snart nya brandbilar, men det finns inga pengar under rådande förhållanden.

Det har också varit stor omsättning på personal, bland de deltidsanställda brandmännen under förra året. Dessutom försvåras nyrekryteringen, eftersom arbetstillfällena på orter med deltidsstyrka har minskat. Störst är problemet i Horndal.

I Hedemora kommun har en så kallad frivillig resursgrupp bildats. Den ska stå till kommunens förfogande i krissituationer. Likadana grupper kommer att skapas i Långshyttan och Avesta under året.

Larmen var något färre ifjol än året innan. Men ofta rycker brandbilarna ut i onödan, då en stor del är automatiska brandlarm.

Räddningstjänsten kostade skattebetalarna i Hedemora, Avesta och Norberg 33,9 miljoner kronor 2004. Men snart väntas även Fagersta gå med i samarbetet. Då räknar förbundet med att räddningstjänsten blir billigare.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons