Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandkår i Grängesberg läggs ner

Annons

Den oförändrade budgetram på 21,1 miljoner kronor som kommunfullmäktige tilldelat räddningsnämnden för 2005 innebär att nämnden tvingas spara 1,5 miljoner kronor.

En grupp politiker i nämnden har arbetat fram ett sparförslag som lagts fram i enighet. Det innebär att 16 deltidsbrandmän i Grängesberg försvinner när deltidsstyrkan läggs ned 2005 och att deltidsstyrkan i Ludvika behålls.

I den inledande MBL-förhandlingen avvisade facken kategoriskt förslaget. På måndag fortsätter förhandlingen.

Förslaget räcker till en besparing på driften på 1,5 miljoner kronor, därtill slipper kommunen den planerade investeringen i en ny brandstation i Grängesberg som beräknats till mellan fem och sex miljoner kronor.

Efter att MBL-förhandlingen avslutats kommer räddningsnämnden att lägga fram sparförslaget för kommunstyrelsens budgetberedning.

- Vi har sparat i flera år och vi måste skära i driften och på personalsidan om inte budgetberedningen ger oss mer utrymme. Jag hoppas verkligen att fullmäktige ger oss dessa pengar.

- Men vi är tvungna att utgå från de förutsättningar som getts oss. Arbetsgruppen har varit eniga om förslaget om att ta bort en hel deltidskår och det minskar sedan på behovet av nyinvesteringar, säger Lars Bergman (s).

Räddningschefen Hans-Åke Wickberg bedömer att förslaget innebär att utryckningstiden till Grängesberg inte förändras.

- För Spendrups innebär förslaget i princip ingenting. Skillnaden är att larmet går till Ludvika där det finns en heltidsstyrka klar att rycka ut.

Men förslaget innebär en dramatisk konsekvens om larmet först går i Grängesberg och det sedan kommer ett andra larm i Ludvika. Då står Ludvika utan beredskapsstyrka och kan inte rycka ut innan deltidskåren är på plats.

- Det är inget tal om annat än att det blir en försämring när vi tar undan händer och fötter i vår kår. Helt klart är riskerna störst för Ludvika med detta förslag, säger Wickberg.

Arbetsgruppen anser dock att ett andra larm statistiskt sett är relativt liten så därför bedöms sparförslaget som rimligt.

Nedläggningsförslaget innebär att efter fullmäktiges beslut så varslas berörda brandmän och så stängs stationen i Grängesberg tre månader senare.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons