Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bränder oroar polisen

Annons

Det har upptäckts flera bränder i området kring Bojsenburg. Eftersom det handlar om brandplatser som ligger relativt nära varandra och att bränderna startat på ett likartat sätt utreder polisen nu om det kan vara samma gärningsman bakom bränderna.

- Vi tror att det finns ett samband mellan den senaste tidens bränder, säger Margareta Tjernström.

Bara ett par timmar efter att ett sophus i Bojsenburg brunnit ner till grunden upptäcktes en mindre brand i en återvinningscontainer på Herrhagsvägen. Där hade någon tänt eld på papper som först lagts i en plastlåda. Den branden finns nu med i samma utredning som det nedbrunna sophuset.

- Det handlar om samma del av staden, det var en liknande plats och det var till synes samma tillvägagångssätt, säger Margareta Tjernström.

I går hade polisens tekniker ännu inte undersökt brandplatsen i Bojsenburg, men utredningen om bränderna i området är prioriterad av polisen.

- Vi kommer att fortsätta arbetet även under tisdagskvällen. Det känns angeläget att få det här utrett så fort som möjligt.

Enligt Tjernström koncentrerar polisen just nu sitt arbetet till att få fram ett signalement på en misstänkt gärningsman. Det krävs starka bevis för att en person ska fällas för mordbrand.

- Det räcker inte med vittnen, det krävs också teknisk bevisning som spår efter brandvätskor på personens kläder, säger Margareta Tjernström.

I Falun har det sedan förra sommaren utretts 20 fall av misstänkt mordbrand. Bara i ett av fallen har en person dömts för brottet.

- Oftast är det personer som grips på bar gärning, säger psyk- iatrikern Ulf Åsgård, som tidigare arbetat med gärningsmannaprofiler åt polisen.

Han menar att en serie bränder inte behöver vara resultatet av en ensam pyroman.

- Om det börjar brinna så händer det ofta att det kommer en annan pyroman som också startar bränder i samma område.

- I det här fallet så kan det också handla om buspojkar. Sådant händer ofta efter skolavslutningen, säger Åsgård.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons