Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bränder för mosippan

Annons

Sedan några år har Skogsvårdsstyrelsen, kommunen och länsstyrelsen engagerat sig i det gemensamma projektet Rättviksheden.

Syftet är att hitta vägar för att kunna säkra områdets unika biotop. Området hyser några av Europas mest sällsynta växter och svampar.

Inventeringen har exempelvis visat att flera brandgynnade arter, som mosippa och spindelskivlingar är på tillbakagång.

Orsaken är troligtvis de senaste århundradenas skogsbruk.

De naturliga bränderna i skog och mark har bekämpats aktivt av människan.

- På Rättviksheden har det inte varit en skogsbrand sedan 1880-talet. Det har gjort att mosslagret vuxit sig tjockt, vilket i sin tur hämmat de brandgynnade arterna, säger Sarenmark.

För att slå vakt om arterna brändes två områden på Rättviksheden under onsdagen.

- Som vi ser det måste vi ha in bränder igen i skogen för att bevara biotopen. Vi ska fortlöpande undersöka om mosippa och spindelskivlingar gynnas i de avbrända områdena. I dagsläget vet vi inte säkert, men tror att tillbakagången av vissa arter beror på avsaknaden av naturliga "brandstörningar", säger Sarenmark.

Skogsbolagen har numera stor förståelse för biotopvårdarnas arbete.

- Sedan miljöcertifieringen slagit igenom inom skogsnäringen har avbränningar blivit vanligare. En viss del av skogsmarken ska brännas för att få ett miljöcertifikat. Omfattningen är ännu för liten, men det här kommer allt mer, säger Lars-Olof Sarenmark.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons