Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Branddom fastställd

Annons

Den 21-årige mannen överklagade tingsrättens fällande dom och yrkade att såväl åtalet som skadeståndsyrkandena skulle ogillas av hovrätten.

Det var vid fyratiden på morgonen den 22 juni 2002 som det började brinna i fritidshuset på Brunnaön i Hedemora. Det nyrustade huset, som var värt minst 200 000 kronor, brann ner till grunden.

Flera ungdomar hade samlats på en festplats för att fira midsommar vid sjön Hovran. Vittnen har berättat inför rätten att 21-åringen var irriterad på alla i sällskapet. På vägen till pråmbryggan ville han ta en lite sportigare båt och en man i gänget blev rädd när kan kände sig hotad av 21-åringen.

Båtar med ungdomarna åkte fram och tillbaka under kvällen och natten. En man körde 21-åringen och en annan man från en fest i en av båtarna. De lade till vid en röd båt som 21-åringen tidigare försökt stjäla genom att tjuvkoppla motorn.

En i gänget gav sig iväg till skogen för att ta sig till pråmbryggan. De andra letade efter honom.

I samband med letandet pratade man med varandra flera gången i mobiltelefon. Bland annat därför kom det senare fram att 21-åringen var den som tände eld på fritidshuset vid fyratiden på morgonen.

Men det fanns också en annan tänkbar gärningsman, det framkom i Falu tingsrätts dom.

Svea hovrätt slår dock fast att det är uteslutet att den kraftigt berusade mannen hade sprungit så fort att han kunde vara den som anlagt branden.

Det kan också uteslutas att 21-åringen och den andre mannen har anlagt branden tillsammans.

Därför döms 21-åringen från Långshyttan som skyldig till mordbrand. Han ska avtjäna fängelse i ett år och sex månader. Dessutom ska han betala 320 000 kronor till Dalarnas försäkringsbolag och 3 000 kronor till husägaren.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons