Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brand i tvätteriet i Alingsås

Annons

En omfattande brand bröt ut i det stora regiontvätteriet i Alingsås strax efter sju på måndagsmorgonen. Byggnaden utrymdes på de cirka 150 arbetande och ingen kom till skada.

Men branden stoppar produktionen och tvättleveranserna till regionens sjukhus i flera dygn, bedömer Kjell Foss, presschef på Västra Götalandsregionen.

Enligt Ekdahl tycks den ha startat i tvätteriets fläktrum, centrum för den stora byggnadens ventilationssystem. Elden har sedan spritt sig i ventilationskanalerna och till delar av taket och en vägg. Eftersom det brann i ventilationen spred sig röken in i hela den jättelika byggnaden.

Tvätteriet har cirka 300 anställda och arbetar tvåskift. På måndagsmorgonen gick första skiftet på cirka 150 anställda på klockan 06.00. Automatlarmet om branden kom 07.23.

Det regionägda tvätteriet försörjer samtliga sjukhus i Västra Götaland med rena och sterila kläder och textilier. Även Värmlands landsting använder sig av tvätteriet. Totalt passerar 40 ton tvätt tvätteriet varje dag.

För att kunna förse sjukvården i Västsverige med ren tvätt kan regionen behöva ta hjälp av flera andra tvätterier. Avtal om detta finns redan.

Räddningstjänsten hade fem styrkor på plats. Räddningstjänsten i Alingsås tog hjälp av bland annat Lerum och Göteborg.

TT

Mer läsning

Annons