Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brand i kulturhus

Annons

Branden uppstog på grund av tekniskt fel i ett elskåp. Larmet inkom till SOS alarm klockan 06.11. Det var Els-Marie Berglöf, som bor i ett av grannhusen, som vaknade av röklukten.

- Jag gick ut på balkongen och då såg jag att det kom rök runt skorstenen och taket. Fönstrena var kolsvarta, säger hon.

Enligt räddningsledare Kjell Erikhans hade branden kunnat sluta mycket illa. Han uppskattar att det varit uppåt 600 grader varmt inne i huset och säger att branden hölls i schack tack vare att det rådde syrebrist där inne.

- Om ett fönster gått sönder hade elden fått syre och då hade vi inte kunnat rädda Ernst Rolf-gården. Dessutom står husen väldigt tätt i området och det hade inneburit en ökad spridningsrisk, säger Kjell Erikhans.

Räddningstjänsten bevakade huset under hela söndagen för att förhindra att elden blossade upp igen. Under dagen tömde en saneringsfirma huset och körde föremålen till Avesta.

Ernst Rolf föddes i Elsborg 1891. Förutom ett tidstypiskt rum från sekelskiftets Elsborg inrymmer födelsegården en utställning om revykungens liv och karriär.

Elisabeth Hemström är ansvarig för Ernst Rolf-samlingen som bland annat består av noter, fotografier, kläder och möbler. Hon berättar att de flesta föremålen i huset är inlånade eller köpta på auktioner.

- Det är inget oersättligt som är förstört. Det mest värdefulla finns inte här utan i arkivet i stadshuset. Huvudsaken är att huset står kvar, säger hon.

Serveringen och köket totalförstördes i branden.

- Vi har pratat om brandvarnare men det bor ju ingen här och därför har det inte blivit så. Nu måste vi skaffa larm som är kopplat till larmcentralen så att det här inte händer igen, säger Hemström.

Örjan Hamrin, Elsborgs stadsdelsförening, säger att det kommer att dröja länge innan Ernst Rolf-gården är uppbyggd igen:

- Minst ett år. Hur mycket pengar det handlar om är svårt att uppskatta. Många föremål har ju ett högt affektionsvärde, säger han.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons