Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Braksuccé för björnar på nätet

Annons

Det var i slutet av förra veckan som Orsa Grönklitt slog på trumman och offentliggjorde att man nu kan följa vad som händer hos en björnhona och hennes ungar i idet.

- Ett av våra mål i Grönklitt är att sprida kunskap kring de djur vi visar. I samarbete med Sven Brunberg, skandinaviska björnprojektet, kom vi fram till att visa en björnhona med ungar i idet. Den som går in på hemsidan har också möjlighet att ställa frågor om björnar och få dem besvarade av Sven, berättar Mikael Ahlerup.

Orsa Grönklitt tog hjälp av byrån Fairytale i Falun att sprida budskapet om hemsidan.

- Samma dag landade informationen om hemsidan hos mer än 400 mediaredaktioner i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Tyskland och England. Reaktionen lät inte vänta på sig. Normalt har hemsidan 200 - 250 besökare per dag. Efter utskicket ökade antalet besök direkt till 1 520, och vi var överlyckliga, säger Mikael.

Men det var bara en viskning, jämfört med vad som skulle komma.

Lokalradiostationer från olika delar av landet hörde av sig, liksom riksradion och tv.

Svenska och utländska tidningar låg på och nästa dag registrerades 3 600 besök redan klockan 11 på dagen, då rasade servern på grund av det höga trycket. Men det blev ordning på grejorna igen och intresset för hemsidan bara ökade.

- Vi kunde inte annat än jubla och i fredags noterade vi ett nytt rekord. Då hade 10 430 personer gått in på hemsidan under en och samma dag. Det ska jämföras med det gamla rekordet som var på 1 000 besök, säger Mikael.

Orsa Grönklitt har också möjlighet att läsa av vilka det är som knappar in sig för att se vad som händer i björnidet.

- Vi fattar inte själva hur det här kan ha spridit sig så snabbt. Vi har till exempel haft besök från US goverment, US department, Tongaöarna, Tjeckien, Nya Zeeland, Japan, Faraoöarna, Mexiko, Nepal och Coco Islands.

Ytterligare ett utmärkt tillfälle att sprida kunskap om björnarna har Orsa Grönklitt när Naturhistoriska riksmuséet öppnar sin nya basutställning som ska spegla det svenska klimatet, djurlivet och floran.

- Där finns ett avsnitt om björnen och Sven Brunberg har bland annat hjälpt till med foton som använts när ett konstgjort ide byggts upp.

- I anslutning till det idet kommer det att stå en dator uppkopplat till idet i Grönklitt. Säkert är det många som kommer att titta på Saga och hennes ungar där, eftersom muséet har 240 000 besökare om året, konstaterar Mikael Ahlerup.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons