Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brakförlust för ABB

Annons

Förlusten för ABB AB motsvarade i genomsnitt en förlust på ofattbara 635 905 omräknat per anställd.

När sverigechefen Sten Jakobsson i våras vid presskonferensen presenterade 2003 års verksamhet betonade han att kärnverksamheterna automation och kraft gick bra och i år har det vänt

Svenska ABB:s orderstock minskade dock från 15,2 miljarder till 10,9 miljarder under 2003 så det finns hål att fylla.

Bokslutet för Ludvikachefen Per Hauglands ABB Power Technologies visar beställningsingången minskat från 4,1 miljarder till 2,5 miljarder.

Den del av Ludvikaverksamheten som finns registrerad vid Bolagsbyrån omfattar inte hela Ludvikaverksamheten utan endast den del som tidigare verkade under namnet Utilities AB, alltså ingenjörsbolagen inom HVDC, Facts och Substations som hade 1 292 av Svenska ABBs 10 099 anställda.

Nytt för i år är att Ludvikachefens bonus, så kallad tantiem, redovisas till noll koronor.

Power Technologies gick 2002 med en total förlust på 380 975 000 kronor och året dessförinnan på 361 696 000 kronor.

Nu går HVDC och Facts med vinst igen, visserligen med blygsamma 633 000 kronor. Det motsvarar 490 kronor per anställd.

ABB har tagit bort HVDC-personal och nu arbetar det konsulter vid HVDC som tidigare hade sin anställning direkt från ABB .

Hur det gick för den andra Ludvikadelen ABB Power Technology Products AB har inte redovisats till Bolagsbyrån. Denna del fusionerades den 2 januari i år med ABB Utilites och blev dagens juridiska enhet ABB Power Technologies.

I ABB AB:s årsredovisning redovisas att nettoomsättningen för ABB:s svenska kraftteknikdel var 11,2 miljarder jämfört med 10,8 miljarder 2002.

Det nya bolagets första delårsrapport är ännu inte registrerad hos myndigheterna, och NLT återkommer inom kort med denna nyhet.

Svenska ABB:s beställningsingång minskade i fjol med 28 procent, finansrörelsen försvann liksom Building Systems.

Kärndivisionernas beställningsingång minskade med sju procent från 19,7 miljarder till till 18,3 miljarder men det kunde ha varit jubel i stället om norska regeringen godkänt likströmskabeln till England.

Orderstocken inom Power Systems minskade mest med 3,3 miljarder vilket också påverkade Transformers vars orderstock krympt med 252 miljoner kronor.

ABB skriver i bokslutet att Power Technologies inte tappat några marknadsandelar och att bolaget bedömer att det finns ett uppdämt behov av investeringar. Noterbart är också att ABB till stor del kompenserat stora projekt med ökad produktförsäljning vilket tyder på att det gått fortsatt bra för ludvikafabrikerna.

2002 års brakförlust på 4,8 miljarder förklarades med att ABB sålde de svenska fastigheterna billigt. 2003 års brakförlust på närmare sju miljarder förklaras med försäljningen av försäkringsgruppen Sirius, delen Financial Services samt förlusten på 297 miljoner som uppstod när svenska staten köpte ABB:s del i Svensk Exportkredit.

2004 ser det ut som det vänder. Ludvika har fått den stora Kinaordern och ABB är rensat från svenska förlustkällor.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons