Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråket trappas upp

Annons

Kulturnämnden har tidigare beslutat att stänga biblioteksfilialerna i Boda och Furudal under sex veckor i sommar. Åtgärden är ett led i att spara 152 000 kronor. Beslutet har retat Ore intresseförening som i en skrivelse kräver att beslutet rivs upp.

- Jag håller faktiskt med Ore intresseförening. Fullmäktige har gett kulturnämnden ett direktiv att 90 procent av befolkningen ska ha tillgång till bibliotek - räknat på en radie av en mil från biblioteken. Det här bryter faktiskt mot det direktivet. Kulturnämnden borde åtminstone informerat oss inför sitt beslut, säger Jonny Jones.

Kommunstyrelsen ska diskutera saken den 11 juni. Dagen efter, den 12 juni, har kulturnämnden sitt sammanträde.

- Det är en viktig fråga för kommunen. Jag kan inte lova att vi hinner ändra på detta beslut till i sommar. Men jag kan i alla fall lova att det inte ska upprepas till nästa sommar, säger han.

Kulturnämndens ordförande Liv Bergman hoppas att kommunledningen "skramlar fram" pengar.

- Denna situation är mycket beklaglig. Vi är fullt medvetna om att vi bryter mot direktiven. Samtidigt har vi endast de pengar som fullmäktige ger oss. Vi får det helt enkelt inte att gå ihop. Vikarier under sommaren kostar pengar, säger hon.

Bergman är glad över reaktionen från Ore intresseförening. Debatten ger kulturnämnden draghjälp, menar hon.

- Det är bra att det bildas en opinion. Det kan förhoppningsvis leda till att vi kulturpolitiker får stöd i fullmäktige för en utökad budget. De 100 000 extra som vi enligt treårsplanen ska få nästa år räcker inte. För 500 000 extra skulle vi istället kunna göra otroligt mycket. Bland annat hålla filialerna öppna under sommaren, säger hon.

Liv Bergman menar att kommunledningen måste prioritera kulturverksamheten högre.

- Kulturlivet i Rättvik är något som profilerar kommunen. Det är bland annat det goda kulturlivet som gjort oss kända i landet. Det måste vi vårda. Kommunens kulturarbetare gör ett otroligt bra "hästjobb" under de knappa förhållanden de lever under, säger Liv Bergman.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons