Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråket om posten hårdnar

Annons

Lögner och maktmissbruk ligger bakom kravet på postboxar i stället för brevinkast i lägenhetsdörren, menar en rad fastighetsägare och Hyresgästföreningen.

Osaklig smutskastning, svarar en talesman för postutdelarna.

Om tre och ett halvt år, senast 2011, ska det vara klart. Då ska fastighetsboxar vara installerade på bottenplan så att brevbärare slipper bära ut posten till varje lägenhetsdörr i flerfamiljshus, enligt allmänna råd från Post- och telestyrelsen (PTS).

I en debattartikel i lördagens Dagens Nyheter går sex företrädare för hyresgäster och fastighetsägare till angrepp mot planerna och ifrågasätter motiven.

Artikeln är underskriven av Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman och HSB:s ordförande Gun-Britt Mårtensson samt cheferna för Fastighetsägarna, Sveriges bostadsrättscentrum, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag och Riksbyggen.

De hävdar att Arbetsmiljöverket inte är pådrivande i frågan, som Posten hävdat.

På denna punkt får de medhåll från Arbetsmiljöverkets pressekreterare Catarina Edgar. Hon säger till Dagens Nyheters nätutgåva att det enda verket haft synpunkter på är brevinkast som sitter för lågt eller för högt på lägenhetsdörrarna.

Artikelförfattarna ifrågasätter även prislappen, som tros hamna på flera miljarder snarare än de 1,4 miljarder kronor PTS räknat fram.

"Frågan är vad det egentligen finns för motiv att låta kunderna betala Postens rationaliseringar, annat än att Posten vill tjäna mer pengar", skriver de sex.

Detta är "missbruk av myndighetsutövning" som bör prövas av regering och riksdag, fortsätter de.

Enligt Lennart Lindberg, chef för Forum för fastighetsboxar, handlar allt om en ovilja att betala de ungefär 700 kronor per hushåll eller 12 kronor per månad i fem år som det kostar att installera boxar:

Forum för fastighetsboxar drivs gemensamt av Posten, Citymail, Fria postoperatörers förbund och fackförbundet Seko.

TT

Mer läsning

Annons