Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråket i Siemens transformatorfabrik fortsätter

Annons

ABB Ludvikas europeiska huvudkonkurrent på tunga krafttransformatorer, Siemens fabrik i tyska Nürnberg brottas med kvalitets och lönsamhetsproblem och ska halveras.

Nu har Siemens gjort ett vägval och bygger nya fabriker i Indien och Pakistan som kan minska trycket på den överetablerade Europamarknaden

Sedan mitten av 2004 har en förhandling pågått i Nürnberg om en större rationalisering och personalneddragning. Nürnbergfabriken har 900 anställda. Facket IG Metall som befarat att fabriken kan komma att bantas ned till 580 anställda eller kanske till och med ända ned till 475 anställda.

Siemens har sagt att de vill ta bort 300 arbetstillfällen Nürnberg och lägga ut produktion på lågkostnadstillverkare.

- Siemens och IG Metall är oense och slåss om det mesta. Nu kommer en medlare att kallas in. Dessutom förklarar Siemens att de ensidigt kommer att förhandla om turordningen vid eventuella uppsägningar.

- De har alltså ett ganska dystert läge i Nürnberg, säger en bedömare av den europeiska transformatorindustrin, som framhåller att Siemens dessutom har samma problem med kraftiga råvarufördyringar som ABB och alla andra konkurrenter.

ABB Transformers i Ludvika slog mitt i krisen för den europeiska transformatorindustrin nytt produktionsrekord under 2004 och första kvartalet i år betecknas som "all time high" efter att en stor VA Techfabrik stängts, de stora framgångarna i Indien och efter att den svenska ersättningsmarknaden kommit i gång.

- ABB som var tidigt ute och genomförde omfattande struktureringar inom den delvis olönsamma tillverkningen får nu en fördel i sin strategi. Siemens är fullt upptagna med att lösa interna lönsamhets- och kvalitetsproblem samtidigt som VA Tech ska in i deras grupp, säger en branschkälla. Ytterligare skäl som talar för att ABB i Ludvika får en bättre konkurrenssituation är att Siemens flyttar mer produktion från Europa och startar två nya transformatorfabriker i Pakistan och Indien.

Pakistanfabriken blir mindre. Indienfabriken blir större än Nürnberg, runt 1 000 anställda och byggs upp för 800 kilovolt för både HVDC och traditionella transformatorer.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons