Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråk om tomt i Tällberg

Annons

I slutet av förra veckan ställde Tällbergs byamän sina platser till förfogande. Det plötsliga avhoppet var en direkt följd av ett kritiskt brev från en kvinnlig medlem i Stockholm med fritidsboende i byn.

Kvinnan reagerar på styrelsens sätt att hantera sin möjlighet att påverka aktiviteterna på den obebyggda tomten "Tällberg 7:17" nära Holens gammelgård. Byamännen hade chansen att protestera mot byggnation, men behandlade frågan för sent.

- Styrelsen har visat en anmärkningsvärd nonchalans för sitt uppdrag, skriver hon i brevet.

Kvinnan väljer därför att utnyttja byordningens sjunde paragraf för att framtvinga en extra bystämma där hon tänker kräva hela styrelsens avgång.

- Vi måste kalla till extra bystämma om så bara en medlem kräver det, konstaterar byuppsyningsman Lars Sandberg som aldrig under sina 20 år som ordförande varit med om att paragrafen kommit på tal.

- Stadgarna är gamla och otidsenliga och måste göras om. En ensam medlem ska inte längre kunna kalla till extra bystämma. Annat var det 1942 när stadgarna kom till och alla bybor var jordbrukare, säger han.

Enligt Lasse Sandberg är styrelsens avhopp det enda raka i dagsläget. Sedan blir det upp till byborna att säga sitt vid den extra bystämman nästa fredag.

- Jag hoppas folk kommer och tycker till och jag tror faktiskt att vi representerar majoriteten av byns åsikter, säger han. Men man vet ju inte säkert. Vi får se på mötet.

Resultatet vid den extra bystämman kan också ge en fingervisning om bybornas inställning till vidare exploatering av byn. Bland annat diskuteras ju, som bekant, en stor konferensanläggning i Tällbergs centrala delar.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons