Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråk om Sockenstugan

Annons

Då har Saxhyttans samfällighetsförening stormöte. Enda frågan på dagordningen: Priset på marken där Sockenstugan står samt lite mark nära kyrkogården.

- Vi i styrelsen har beslutat att uppgiften om värderingen av marken inte kommer att offentliggöras förrän i samband med mötet, förklarar ordföranden Lars Hedberg, Saxhyttan.

Beslutet irriterar Ludvikaadvokaten Björn Henriques som är medlem i föreningen.

- Värderingen är klar och jag har fått olika uppgifter. Vissa säger att marken värderas till 150 000, andra att den värderas till 200 000.

- Det är en självklarhet att uppgifterna om värderingen måste släppas i god tid före mötet så medlemmarna kan fundera och ta ställning i lugn och ro, framhåller Björn Henriques.

Det har Lars Hedberg inte en tanke på. Varför styrelsen lägger locket på har han svårt att förklara.

- Det finns ingen anledning att släppa ut det före mötet.

Men på en punkt är Lars Hedberg tydlig:

- Vi sju ledamöter i styrelsen är eniga om att priset bör sättas till 50 000 kronor, som vi tidigare talat om. Det är ett skäligt pris, det handlar ju om ett behjärtansvärt ändamål. Kyrkan får köpa Sockenstugan för att där ordna med ett församlingshem.

Björn Henriques fnyser åt det argumentet.

- Föreningen ska värna om medlemmarnas intressen och marken säljas till marknadspris. Sedan spelar det ingen roll om värdet är 10 000 eller 300 000.

Medlemmarna i Saxhyttans samfällighetsförening är ägare av jord- eller skogsbruksfastigheter i ett område från Stensbo till norr om Nyhammar. Lars Hedberg vet inte riktigt hur många medlemmar föreningen har men gissar på drygt 200.

- Vid stämman kommer vi att tillämpa majoritetsbeslut.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons