Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brädfamiljen på turné

Annons

I Salt Lake City gällde strikta regler och medaljer till de bästa.

I Bjursås skapade åkarna reglerna och bedömde dessutom varandras hopp. Segraren fick ett grattis och klapp på axeln.

Tävlingen heter Family Sessions och turnerar i vinter på sex olika platser runt om i landet.

Tanken är att åkarna ska upptäcka fina snowboardbackar runt om i Sverige. Flera av deltagarna är riktigt duktiga och väljer denna tävlingsform istället för världscup och OS. Här finner de mer glädje och spontanitet.

En som har den åsikten är 17-årige Hans Johansson från Falu snowboardklubb.

- Det här är en mer lättsam form av snowboard, säger Hans, som i lördags hoppade med liv och lust. Han fick flest röster av kompisarna och vann tävlingen.

Samtidigt vet Hans att det finns stora pengar att tjäna, trots att det inte handlar om OS-medaljer eller världscuppoäng.

- Nej, här finns det pengar genom fotografering och filmning till sponsorer och tidningar. Det lockar givetvis, säger Hans.

I Bjursås finns en av landets bästa snowboardlandsskap. Därför kom ett 40-tal snowboardåkare från hela landet för att testa backen.

Göran Martinsson är ansvarig för slalombacken i Bjursås. Han berättar att man satsar cirka 100 000 kronor om året för att skapa ett bra snowboardland. Cirka 40 procent av gästerna i Bjursås är snowboardåkare

Men nu är snowboardåkarnas framtid i Bjursås osäker.

Anledningen är den planerade satsningen på en snowboardbacke på Lugnet i Falun.

- Vi har fått förfrågan av kommunen om att sköta driften av backen på Lugnet. Det vore bra för oss och visar att kommunen inte glömt oss i Bjursås. Men skulle det inte bli så finns risken att vi måste dra ner på satsningen på vårt snowboardland i Bjursås , säger Göran, som menar att Bjursåsbacken kan tappa många snowboardåkare som hellre väljer att åka i Falun.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons