Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bra upphandling sparar pengar - inte att minska på personalen"

Annons

I skrivelsen förklarar de Mora kommunstyrelses återremiss nyligen kring den gemensamma upphandlingsenheten.

- Eftersom det för en del kan tyckas märkligt att kommunstyrelsen agerat på detta sätt vill vi redovisa våra motiv till vårt ställningstagande, skriver Martinsson och Frost, som även anser att det finns oklarheter i beslutsunderlaget.

- Teoretiskt sett skulle vi kunna vara med och skapa en ny organisation inom Region Siljan och samtidigt stå där i slutändan med en egen likadan organsation inom kommunen. Övertalighetsproblemet hade i så fall varit ett problem enbart för Mora kommun. För oss var förslaget till beslut otydligt på denna punkt.

Martinsson och Frost poängterar att ärendet inte hunnit beredas på ett riktigt sätt inom Mora kommun, eftersom det hamnade direkt på kommunstyrelsens bord, utan den normala gången med beredning.

De understryker också hur viktigt det är att få vissa frågetecken uträtade kring vilka principer som ska gälla när verksamheter flyttas över från kommunerna.

- Är det meningen att all befintlig verksamhet ska flyttas över eller ska vi i de enskilda kommunerna behålla eventuell övertalighet av personal? undrar Martinsson och Frost i den gemensamma skrivelsen.

De påpekar att i normalfallet är det troligt att samtliga kommuner berörs ungefär lika mycket då verksamhet ska flyttas.

- I det här fallet då det gäller upphandlingsverksamhet, så finns det i stort sett en organisation bara på ett ställe som är överflyttningsbar (i Mora kommun). Med det förslag till beslut som förelåg såg vi det som oklart hur slutresultatet skulle bli för Mora kommun, skriver Berndt Martinsson och Gösta Frost.

Frågan om gemensam upphandlingsorganisation för de fem Siljanskommunerna har ännu inte avgjorts.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons