Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra tryck i pressarna

Annons

Det verkar som försäljningen av Scandbook till danska börsnoterade tryckerikoncernen Nørhaven A/S, blev ett rejält lyft för Faluns klassiska boktryckeri.

Då, för drygt ett år sedan, fanns en oro att Scandbook skulle bli förlorare när de införlivades i den större tryckerikoncernen. Men nu visar det sig att Scandbook blev en vinnare. Koncernchefen Per Nørhaven har tydligen bestämt sig för att satsa på Faluföretaget.

Det senaste halvåret har Scandbook gjort följande investeringar:

Förvärv av konkurrerande tryckeriet Fält & Hässlers i Smedjebacken.

Köp av en ny tryckpress för bokomslag. Det är en investering på tio miljoner kronor.

Dotterbolaget Globen Lack & Laminering AB flyttar från Hosjö till Scandbooks lokaler i Hälsinggården. I samband med flytten investeras i en ny lamineringsmaskin för två miljoner kronor.

En tillbyggnad av de ordinarie lokalerna på 1 000 kvadratmeter. Det ska underlätta lagerhållningen i logistiken. Den utbyggnaden kostar mellan fem till sex miljoner kronor

Inköp av en CTP, repropress, för sex miljoner kronor.

Inköp av en foliepräglingsmaskin för en miljon kronor.

Inköp av en ny "skärmaskin" för en miljon kronor.

Förutom förvärvet av företaget och flytten av dotterbolaget, är det investeringen av den nya tryckpressen, CTP:n, och foliepräglingsmaskinen som Pär Nilsson verkar känna extra mycket för.

- Det var verkligen viktigt att vi kunde köpa tryckpressen. Nu kommer vi att kunna öka produktionen genom att det blir möjligt att trycka dubbelt så många bokomslag, säger Pär Nilsson

När det gäller CTP:n menar Pär Nilsson att den största vinsten blir att man hoppar över steget med negativ och går direkt till tryckplåtarna.

- Dessutom kan vi erbjuda en bättre kvalité och en högre hastighet i produktionen, menar Pär Nilsson.

Foliepräglingsmaskinen innebär att Scandbook nu slipper ta hjälp av ett tryckeri i Malmö för att "krydda" bokomslagen med metallfärg.

- Om den övriga verksamheten mer handlar om industriell produktion så handlar arbetet med metallfärgerna om ett riktigt hantverk.

- Därför känns det extra roligt att vi kan ha detta inom företaget, säger Pär Nilsson, som nu anser att Scandbook är i framkant när det gäller tekniska resurser inom branschen.

Men samtidigt handlar detta om en bransch med hög investeringstakt. Därför, menar Pär Nilsson, att det nu är extra viktigt att snabbt tjäna mycket pengar på de satsningar man gjort. Och efter flera år med ekonomiska förlustresultat håller det nu på att vända.

- I dag får jag inte säga för mycket eftersom vi tillhör ett börsnoterat företag. Men jag kan avslöja att det nu ser bra ut, säger Pär Nilsson och ler.

Mer läsning

Annons