Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra stad, men ingen integration

Annons

De allra flesta tycker att Borlänge är en bra kommun, men i kommunen saknas en riktig integration mellan invandrare och svenskar.

Med så dåliga kontakter mellan alla invandrare och gamla Borlängebor blir resultatet bland annat dåligt språk, mer arbetslöshet, miljöproblem och så vidare.

När det exempelvis gäller att lära sig språket tror jag att alla invandrare som bor här skulle vinna på att försöka skaffa sig bättre kontakt med svenskarna. Då kommer de att snabbt få ett bättre språk, både när det gäller att skriva, prata och förstå vad andra tycker .

Många invandrare pekar på att de har en annan kultur och religion, så det passar inte ihop. Kanske det också är så, men det finns möjligheter. Till exempel finns det inget i ett demokratiskt land som hindrar att vi har god kontakt med människor som har en annan religion.

Så vi måste inte byta vår religion eller kultur, tycker jag.

Ett annat stort problem som finns hos invandrare är arbetslösheten, det gäller både dem som har bott här länge och de nyinflyttade. Att ha bra kontakt med det svenska samhället är enda lösningen på det problemet, tror jag.

Om man har en kompis som jobbar någonstans, så kanske denne kan skaffa oss ett jobb, eller i alla fall ett vikariat.

Om vi tittar lite på miljöproblemen, finns det faktiskt platser där det bara bor invandrare som ser ganska nedskräpade ut. Där det däremot bor enbart svenskar ser det ofta ganska rent ut.

Vad är det som gör skillnaden? Med lite bättre kontakt skulle man enkelt kunna göra något åt detta.

I fjol sade integrationsministern att det förr endast fanns tre platser i Sverige som kallades segregerade, men nu finns det över 136 platser utspridda över hela Sverige. Så skulle det inte behöva vara.

ABSHIR MUUSE CADAAN

Mer läsning

Annons