Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra rutiner för sjukskrivning

Annons

Vårdcentralen Bäckaskog fick godkänt när Socialstyrelsen granskade rutinerna för sjukskrivning.

Socialstyrelsen genomför just nu en rikstäckande granskning av hur vårdcentralernas läkare arbetar med sjukskrivning av patienter. Långt ifrån alla vårdcentraler får godkänt.

Undersökningen har gjorts på slumpmässigt utvalda vårdcentraler och ingår i ett arbete som ska stärka patientens roll när det gäller sjukskrivningar.

- Det handlar om att patienterna ska få den undersökning och utredning som behövs vid en sjukskrivning, säger Karin Karlsson, verksamhetschef på vårdcentralen Bäckaskog.

Socialstyrelsen har tittat på sex slumpmässigt utvalda journaler och granskat den organisation som finns för att ta hand om framför allt långtidssjukskrivningar.

Resultatet blev godkänt för Bäckaskog.

Granskningen visar att det finns rutiner som ger god kvalitet i sjukskrivningsprocessen.

- Dessutom ska vi fortsätta arbetet. Vi kommer att träffa representanter från arbetsförmedlingen och försäkringskassan. Detta för att det är viktigt att de långtidssjukskrivna får komma tillbaka till arbetslivet, säger Karin Karlsson.

Socialstyrelsen har ännu inte sammanställt resultatet från hela landet, men det står redan nu klart att ett antal vårdcentraler inte får godkänt.

Enhetschefen Dan Andersson vid Socialstyrelsen i Örebro, sammanfattar resultatet från det 30-tal vårdcentraler som ingått i hans del av studien.

- Resultatet varierar stort, några får godkänt och andra inte, säger Dan Andersson.

Ett exempel på brister är att läkarna på en vårdcentral inte har några fasta rutiner och därför gör olika bedömningar.

- En läkare kan sjukskriva en patient, medan en annan inte gör det. Samtidigt skulle läkarna ändå vara överens när det gäller exempelvis vilka mediciner som ska skrivas ut, säger Dan Andersson.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons