Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra resultat för Kyrkskoleelever i världsomfattande mattetest

Annons

Det är två år sedan hans nior deltog i PISA:s undersökning och eleverna återfinns vid det här laget i de flesta fall i andra årskursen på gymnasiet.

Bakgrunden till att de här undersökningarna görs är lite "jämförande nyfikenhet".

- PISA står för Programme for Internationell Student Assessment - alltså ett program för undersökningar hos studerande, förklarar Göran Gren.

Det började redan med OECD-länderna.

Sverige, som långt tillbaka betraktas som ett bra land när det gäller skolor och undervisning, ifrågasattes kvalitetsmässigt.

- Det kom fram uppgifter som gjorde gällande att vi inte var så bra som vi varit, att våra elever inte höll bättre klass än studenter i andra länder. Det var helt enkelt någon/några som nyfiket började titta närmare på det här, berättar Göran Green.

41 länder i hela världen de flesta dock i Europa, jämförs nu kunskapsmässigt i ämnena matematik, svenska och naturkunskap.

-Den här gången låg tonvikten på matte och massvis av skolor i varje land ingick in undersökningen. Kyrkskolan var en 185 svenska skolor, men den enda i Dalarna.

Undersökningarna har genomförts vid tre tillfällen tidigare och har visat att svenska elever verkligen blivit sämre jämfört med övriga Europa och andra delar av världen.

- Sedan det här började har det känts som om Sverige varit på nedgång, i jämförelse med vissa länder har det varit ett sämre resultat.

Nu verkar det som om utvecklingen vänt en smula. Svenska elever har visserligen inte de bästa resultaten statistiskt, men ligger ganska bra till- och Kyrkskolan ligger bra till jämfört med flera skolor i landet.

- I matematik ligger det ett medelvärde på 500 för alla länder. Det är ett "fejkat" medelvärde, inte statistiskt framtaget, utan mer en jämförelse.

Sverige visade sig ligga på ett medelvärde något över det internationella, med 509 poäng. Kyrkskolan har ett bättre resultat.

-Kyrk ligger på 555. De "duktiga" länderna, de som fått bäst resultat, har ett medelvärde på mellan 530-540. Enskilda skolor kan förstås ligga lite högre, men för Kyrk och Ludvika är det här bra, säger Göran Green belåtet.

Provet var detsamma i alla länder, översatt till de olika språken, förstås.

- Det var prov på en del baskunskaper, men också svårare uppgifter.

Under cirka en och en halv månad "turnerade testet runt till alla och det fanns ingen möjlighet att fuska genom att "kika i förväg" på talen.

-Det var inget vi kunnat träna på. Det kom en person med allt material och sprättade kuvert innan eleverna fick sätta i gång.

Provet ägnades en hel dag och 30 elever deltog.

- Eleverna hade valts ut beroende på när de var födda, slumpvisa datum, inga andra kriterier.

Bäst resultat visar Nederländerna och Belgien, liksom Japan och Nya Zeeland kom de före Sverige i poänglistan.

- Men Sverige ligger bra till, ungefär som Tyskland. USA ligger efter oss och sämst resultat har Mexico, Turkiet, Portugal och Grekland.

En kvarts miljon elever deltog sammanlagt i undersökningen.

- Det är en stor grej, spänner över ett stort område och det är kul att ha fått vara med själv - annars läser man bara om sådana här undersökningar, konstaterar mattelärare Green.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons