Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra PR eller kortsiktig "jippo-politik"?

Annons

I korthet handlar kritiken om att kommunledningen, tillsammans med socialdemokraterna, ska ha tagit beslut om ekonomiskt stöd till evenemanget trots att man hade ett mycket dåligt beslutsunderlag.

Underlaget grundade sig på arrangörsbolagets Girlie Productions egna beräkningar.

Men kommunalrådet Maria Wilje berättar att det varit bråttom att komma med besked:

- I det här fallet gällde det att snabbt komma i gång med snötillverkningen för att hinna med allt arbete innan evenemanget i mars.

Men tar inte kommunledningen en risk genom att ge klartecken för snötillverkning och ekonomiskt stöd samtidigt som man bara har arrangörernas egna beräkningar som grund?

- Vi visste att detta inte var 100-procent riktigt. Men vi hade ju bråttom. Samtidigt kommer nu stadskansliet och Fritid Falun att studera de exakta siffror för evenemanget.

Varför har inte den här frågan tagits upp tidigare så att beslutsgången kunde ske på rätt sätt?

- Det kan jag inte svara på. En orsak kan vara att arrangörerna tagit upp frågan för sent och inte insett att den kommunala gången kan ta lite tid. Nu har de förhoppningsvis lärt sig något till nästa gång.

Maria Wilje berättar samtidigt att det ekonomiska stödet kommer som mest att handla om 600 000 kronor. Pengarna ska tas från kommunstyrelsens budget.

Samtidigt har väl aktuella arrangörsbolaget redan en skuld till kommunen på 72 000 kronor från förra årets evenemang?

- Det stämmer. Skulden är till Falun Fritid för att de utförde arbetet med att frakta bort snön efter fjolårets evenemang. Nu poängterade vi att denna skuld till Fritid Falun ska stå kvar. Min personliga uppfattning är att vi ska stödja evenemanget i år. Men bolaget ska inte komma tillbaka och be om mer stöd kommande år förrän skulden är betald, menar Maria Wilje.

Definitivt beslut i frågan tas i samband med kommunstyrelsens möte den 12 mars. Snowboardtävlingen ska genomföras den 23 mars.

Mer läsning

Annons