Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra klimat - trots allt

Annons

Företagarna ställer samman Småföretagarbarometern två gånger om året. Det har man gjort sedan 1990. Enligt den har hjulen, sedan hösten 2002, snurrat snabbare i Dalarna än i övriga Sverige. I höstas blev det en tydlig konjunkturförsämring i länet. Under våren har inte läget försämrats utan är oförändrat.

I Dalarna är det 180 företagare som har svarat på enkäten. I hela landet har 4 010 företag ingått. Bolagen har mellan 1 och 49 anställda.

Karin Torneklint, regionchef för Företagarna i Dalarna, säger att det framför allt har skett en stor förändring sedan i höstas. Det är att det är betydligt fler företagare i länet som ser arbetsrätten som ett hinder för expansion än tidigare.

I höstas var det sju procent som såg arbetsrätten som ett hinder. Under våren har den siffran ökat till 26 procent.

- Vi blev jätteförvånade när vi fick se det. Det har ökat enormt, säger Karin Torneklint.

Hon tror att det finns flera förklaringar till den stora förändringen. När hon lyssnar till de företagare som ringer till henne så är det framför allt den tredje sjuklöneveckan, som arbetsgivarna betalar, som hon hennes medlemmar beklagar och retar upp sig på.

-Det kanske är okej, för de bolag som har 100 anställda. Då kan man sprida ut riskerna. Men om man har två eller tre anställda och så blir några sjuka, då klarar man inte att 50 procent av omsättningen försvinner under ett par veckor, säger hon.

En annan källa till missnöje med arbetsrätten är den lag som säger att företag som sagt upp anställda ska ta tillbaka samma personer som bolaget just har gjort sig av med. Det är kanske inte dem som företaget skulle anställa om bolaget fick välja fritt.

Vad nu företagen gör i stället för att anställa är att köpa in arbetskraft per timme. Småföretagare med f-skattesedel får göra jobbet och nyanställningarna blir få.

En annan tendens som går att utläsa av undersökningen är att tillverkningsföretagen säger att de kan öka sin produktion utan att anställa fler. Det indikerar att det inte kommer att bli så mycket nyanställningar när konjunkturen väl tar fart, åtminstone inte till en början.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons