Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra kan alltid bli bättre

Annons

Det var skolpolitisk debatt i går kväll, arrangerad av Lärarförbundet. Ett femtiotal kom, de flesta skolfolk, förvånansvärt få föräldrar med tanke på att inbjudan har gått hem med många skolbarn.

Förslaget om allsång, på refrängen "Vår bästa tid är nu" kom debattledaren Rolf Egil Bergström med när de åtta partiföreträdarna på scenen sagt att vi nog aldrig har haft så bra skola som nu. Den svartmålning som förekommer är en mediaanka.

Men Anita Eriksson som är ordförande i lärarförbundet hjälpte till med färgsättningen. Besparingarna under 90-talet har slagit hårt, färre vuxna i skolan har gjort att många av dem som är kvar blivit långtidssjukskrivna.

- Det är som att höja ribban från 170 centimeter till 240 för en höjdhoppare och försämra träningsmöjligheterna, sade hon.

Företrädare för åtta av Faluns partier satt på scenen, miljöpartiet skolkade.

Alla i panelen var ense om att det är Faluns över 2 000 lärare som ska sköta jobbet i skolan. Politikernas roll är att formulera mål och fixa fram resurserna.

Lärarförbundet hade satt en prislapp på vad som behövs, 10 000 per elev, alltså 120 miljoner i Falun under fyra år. Upp i de summorna kom väl inget av partierna, siffrorna de gav rörde sig på olika nivåer och var svåra att jämföra.

- Bättre än ingenting, sade Anita Eriksson.

Debatten var konstruktiv och rörde också frågor som om skolan eller föräldrarna ska fostra. Den handlade även om fokuseringen på kärnämnen är bra eller förödande och om skolan får punga ut med för mycket på lokaler.

Här är en snabbsummering av några frågor där åsikterna gick isär.

Maxtaxan innebär en glädjande ökning av barnaskarorna på förskolorna (s). Maxtaxan är en ofinansierad reform som innebär större barngrupper på dagis och budgetminus för kommunen (m) och (c).

De statliga Wärnerssonpengarna är ett viktigt instrument för ökad lärartäthet (s). De är en droppe i havet och ger bara en lärare per skola i Falun, staten öronmärker för mycket (m).

Vänsterpartiet vill ha skattehöjning med 43 öre. Då kommer vi upp i Borlänges nivå, och kan spendera mer på skolan. Skatten ska varken höjas eller sänkas tyckte moderaterna.

Alla var ense om att skolorna ska finansieras av staten, men de ville själva bestämma över skolorna på kommunal nivå.

Betyg ville alla partier ha, utom vänsterpartiet. De behövs, men är trubbiga verktyg som bör sättas in först i nian, tyckte centerpartiet. Inga betyg alls, eleverna ska växa i en dialog, sade vänsterpartiet.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons