Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bra grund för framtiden"

Annons

Det sade Gunnel Kilström, dotter till kommunal- och landstingsmannen Ernst Hedlund, när hon högtidstalade under majstångsresningen på Solsheden.

Midsommarfirandet runt om i Gagnef samlade, det ostadiga vädret till trots, många deltagare.

Midsommardagens majstångsresning i Bodarna lockade flest deltagare - ungefär 2 500. Traditionsenligt drogs den klädda stången med hjälp av häst till festplatsen, där den restes av sockenklädda män.

Monika Jansson och Kicki Arnberg ledde resningen och lekarna kring stången. Kommunal- och landstingsmannen Jaak Kerstell högtidstalade och betonade fördelarna och charmen med att bo i bymiljö.

Förmågor från byn svarade för underhållning och bystugeföreningen hade ordnat med en rad attraktioner.

- Vi hade som vanligt tur med vädret. Regnet upphörde mindre än 30 minuter före stångresningen, berättar föreningens ordförande Sven-Erik Olsson.

Omkring 1 000 personer deltog i majstångsresningen vid minnesstugan på Solsheden i Gagnef. Gagnefs folkdanslag genomförde en uppvisning och spelmanslaget musicerade. Arne Bohman ledde stångresningen och Gunnel Staffas var lekledare.

Ernst Hedlunds dotter Gunnel Kilström, Gävle och Gagnef, betonade i sitt högtidstal Solshedens och minnesstugans betydelse för såväl enskilda som för hela Gagnef.

- Pappa hade nästan aldrig någon semester, men otaliga söndagseftermiddagar gick familjen med en kaffekorg till minnesstugan, där pappa berättade om platsen, husen och inventarierna. På det sättet blev Solsheden min familjs semesterparadis, berättade Gunnel och uppmanade åhörarna att göra platsen till ett mål för sina familjeutflykter.

Hon hyllade också minnesstugans kuturella och skönhetsmässiga värden:

- Vi behöver goda och rogivande platser. Vi behöver också något som ger oss sammanhang eftersom vi lever i bråttom-tider och sällan sätter ner foten. Här, där människor samlats i generationer, hamnar vi plötsligt i ett sammanhang och får, som här i dag, en tillhörighet tillsammans med alla dom som varit här tidigare.

Men hon gav också uttryck för en vision.

- Frågor som vi i dag tycker är politiska och som samhället sköter kanske i framtiden måste skötas av individer på egen hand eller i samspel med andra. När jag funderade över framtidsvisioner kom jag att tänka på att när kommunen under rätt många år inte hade råd så skapade privatpersoner med gemensamma krafter bland annat ett bryggkafé, ett allaktivitetshus, ett Adelborgmuseum, kanotbodar och inte minst Stuggu, konstaterade Gunnel Kilström och slog fast att det vittnar om en samverkansvilja och framtidstro som utgör en bra grund för bygget av en gemensam och god framtid.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons