Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bra diskussioner" Nordkorea-USA

Annons

USA:s Nordkoreaförhandlare Christopher Hill var nöjd efter sina samtal med Nordkoreas sändebud Kim Kye-Gwan.

Samtidigt uppstod problem i samtalen i Vietnam mellan Nordkorea och Japan. Nordkoreanerna inställde en eftermiddagssession i Hanoi utan förklaring. Båda parter skyllde på varandra. Till slut enades de dock om att trots allt mötas igen på torsdagen.

En japansk diplomat förklarade att nordkoreanerna "reagerade med ilska" på Japans tal om nordkoreanska kidnappningar av japaner på 1970- och 80-talen.

Tokyo kräver att kidnappningsvågen löses helt innan diplomatiska förbindelser kan upprättas. Japan hävdar att det finns kidnappade kvar i Nordkorea och att de inte är döda, som Pyongyang påstår.

Nordkoreanerna har medgett att 13 japaner kidnappades i syfte att göra spioner av dem. Fem av dem har fått återvända hem. Resten är döda, hävdar Nordkorea. Detta har inte övertygat Tokyo.

Christopher Hill var visserligen optimistisk om utvecklingen i samtalen med Nordkorea. Men han uteslöt att det nu är dags att upprätta förbindelsekontor i varandras huvudstäder.

Folkrepubliken Korea är det officiella namnet på Nordkorea.

Kina och USA hade sådana inofficiella beskickningar i varandras länder innan de diplomatiska relationerna återupprättades 1979. Peking sägs vilja ordna det på samma sätt mellan Nordkorea och USA.

Avsikten med mötet i New York var att hitta praktiska sätt att genomföra avtalet med Nordkorea från sexpartssamtalen i Peking den 13 februari.

Nordkorea gick då med på att försegla sin reaktor i Yongbyon inom 60 dagar i utbyte mot olja.

Hill klargjorde dock att det krävs fullständig kärntekniknedrustning från Nordkoreas sida innan diplomatiska förbindelser kan upprättas.

Kim Kye-Gwan sade i samtal med sin sydkoreanska kollega Chun Yung-Woo, också i New York, att hans regering är redo att lägga ner kärnanläggningarna "för gott".

TT

Mer läsning

Annons