Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra affär att sälja Norslund

Annons

Fastigheten Norslundsskogen 5, där vårdcentralen ingår, har blivit en lönsam pollett i landstingsspelet.

Landstinget har haft lokaler i byggnaden sedan den byggdes på 1980-talet. Under hela den tiden har man hyrt in sig förutom sju veckor under förra året då landstinget ägde fastigheten.

Området har haft flera ägare, först HB Ludvikafastigheter och därefter NCC. Svenskt fastighetskapital köpte marken och husen 1993. I samband med det kom man överens om att hyresgästen, Landstingsfastigheter, skulle få i möjlighet att köpa fastigheten tio år senare, år 2003.

Hyran blev ganska hög, under 2002 var den exempelvis på 9 miljoner kronor.

Den 30 september 2003 köpte Landstingsfastigheter markområdet och husen, för 26 miljoner. Den 21 oktober skrev man på ett försäljningskontrakt på 75 miljoner kronor. Köpare var kommanditbolaget Stengrunden 1661. Bolaget har sedan dess bytt namn till kb GE Property 21. Men den verklige ägaren heter GE Real Estate Sweden AB. Hänger ni med?

Real Estates avgående vd Lennart Sten, säger att bolaget inte tänker sig någon förändring av inriktningen bara för att företaget har gått in som ägare. Det är en traditionell ³sälj och hyr tillbaka"-affär.

Jan Sjöberg, vd för Landstingsfastigheter, säger även han att det inte ska märkas någon skillnad för hyresgästerna.

Landstingsfastigheter kommer att fortsätta förvalta husen. På fastigheten finns förutom vårdcentralen, ett sjukhem, Folktandvårdens mottagning och ett 20-tal lägenheter.

Förutom att landstinget har gjort en vinst på 49 miljoner så kommer det nya hyresavtalet att bli betydligt fördelaktigare för landstinget än det tidigare. Årets hyra beräknas till cirka 4,5 miljoner kronor. Det är med andra ord en halvering mot avtalet som gällde fram till september förra året.

Men det finns en hake. Landstingsfastigheter har förbundit sig att hyra lokalerna i 15 år, fram till 2018.

- Vi hoppas och tror att landstinget kommer att behöva serva kommuninvånarna i Falun lokalt, förutom sjukhuset. Men läget är turbulent. I dagsläget stryks det bort verksamheter i rask takt, säger Jan Sjöberg.

Vart de 49 vinstmiljonerna ska gå är inte klart. De finns till förfogande för landstingets verksamhet.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons