Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boverket säger nej

Annons

Regeringen ska besluta om utbyggnaden vid Coop Forum ska tillåtas eller inte. Naturskyddsföreningen i Borlänge, lantbruk-arnas länsförbund och en privatperson har överklagat beslutet om detaljplan.

Regeringen har begärt att Bo-verket ska yttra sig innan regeringen går till beslut. Det har man nu gjort - och för Borlänge kommun är det tuffa ord.

Boverket säger nej till den planerade utbyggnaden av flera skäl. Bland annat pekar verket på att detaljplanen är upprättad i huvudsak för att tillgodose ett rent marknadsintresse. Om- givande kommuner påverkas negativt och dessutom tas jordbruksmark i anspråk.

Även om inte grannkommunerna har överklagat planen så tar Boverket upp de synpunkter som de framfört, då det anses nödvändigt för att bedöma om Borlänge tagit tillräcklig hänsyn till sina grannar.

- Risken för intrång i grannkommunernas allmänna intressen synes uppenbar, bedömer Boverket i sitt yttrande.

Och menar att det är ovanligt att kommuner gör invändningar mot den här typen av planläggningar i andra kommuner.

- När så ändå sker bör de tas på allvar och tillmätas stor betydelse under planarbetet.

Falun, Gagnef, Mora, Smedjebacken och Hedemora har uttryck oro. Boverket pekar även på att effekterna för Borlänge centrum inte är tillräckligt behandlade. Även den handelsutredning kommunen hänvisar till har enligt Boverket "ett utpräglat marknadsinriktat perspektiv". Samhällsperspektivet saknas.

Regeringen ger nu Borlänge kommun möjlighet att bemöta Boverkets synpunkter, innan ärendet om Coop Forums utbyggnad tas upp till beslut.

Näringslivs- och planutskottet har ett extra sammanträde på tisdag, med Boverkets kritiska inställning som enda ärende.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons