Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bötfälls för vanskötta fjäderfän

Annons

Miljökontorets inspektör har den senaste tiden gjort upprepade besök på gården, som ligger i Falu kommun. Där finns några grisar, ett 20-tal höns samt en del andra fjäderfän. Hönsen hålls i ladugården, som vid inspektionerna visat sig vara mycket nedsmutsad.

- Den har inte mockats på flera år, säger djurskyddsinspektör Anna Sörlin på miljökontoret.

Djurägaren fick föreläggande om att mocka ur ladugården redan 1997.

Vid miljökontorets inspektioner i augusti i år var gödselmängden i vissa delar av utrymmet så högt som 80-90 centimeter. Underlaget var blött och kladdigt, luften mycket dålig och ammoniakstanken stark. Flertalet av hönsen var smutsiga över hela kroppen, och hade dessutom lätt kunnat skadats på trasiga nät.

Grisarna hölls i mörka spiltor med mycket dålig luft, utan strö och torr liggplats. En av grisarna var skadad, eventuellt med brutet ben.

Miljökontoret kom överens med djurägaren om att han omgående skulle skaffa veterinär till den skadade grisen, mocka ut och ströa till grisarna och inte hålla några djur i den mycket smutsiga ladugårdsdelen.

Vid en senare inspektion var den skadade grisen slaktad. En del av fjäderfäna var utflyttade ur ladugården, men visade sig ha svårt att gå på grund av infekterade och svullna fötter. Hönsen var fortfarande kvar i den ladugården.

Nu utfärdas ännu ett föreläggande, denna gång med vite. Djurägaren kommer att få betala ett par tusen kronor per vecka så länge han inte flyttar hönsen från ladugården och avlivar de sjuka fjäderfäna.

- Fjäderfäna har ont av sjukdomen. Och att städa ur ladugården medan hönsen är kvar där inne är inte möjligt, de skulle dö av gaserna, säger Anna Sörlin.

Mer läsning

Annons