Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böter står fast för trött bilförare

Annons

En bilförare som känner sig trött ska stanna och ta en paus. Det har både Falu tingsrätt och Svea hovrätt slagit fast. Men åklagarkammaren i Falun ansåg att påföljden, 30 dagsböter för vårdslöshet i trafik, var i minsta laget och ville att även Högsta domstolen, HD, skulle ta upp fallet.

Men HD ger inget prövningstillstånd och därmed står hovrättsdomen fast mot kvinnan från Falun som somnade och körde av vägen utanför Hedemora.

Det var den 23 augusti förra året som en kvinnlig bilförare såg hur en mötande bil körde av länsväg 266 vid Mälby utanför Hedemora.

Bilen körde rakt fram i en svag vänsterkurva och kanade ett 100-tal meter innan den stannade.

- Jag somnade nog, sade olycksföraren, en kvinna från Falun.

Den mötande bilisten berättade att kvinnan vid den dikeskörda bilen upprepade förklaringen flera gånger innan hon berättade att hon var väldigt trött och tänkt stanna tidigare.

Inför Falu tingsrätt och senare även vid förhandlingen i hovrätten förklarade kvinnan från Falun att hon var pigg när resan påbörjades. När hon passerat Hedemora på väg mot Fäggeby hamnade bilen bakom en lastbil som spydde ut illaluktande dieselångor.

Men i stället för att öka avståndet till lastbilen eller stanna några minuter fortsatte kvinnan köra tätt bakom lastbilen.

Hon blev allt tröttare av dieselavgaserna.

- Jag kände mig konstigt i huvudet, tung i skallen, torr i munnen och började må illa, berättade hon för tingsrätten.

Strax efteråt vaknade kvinnan av att bilen hoppade och studsade i slänten vid sidan av vägen.

Falu tingsrätt skriver i den dom som Svea hovrätt fastställt att "bestämmelsen om vårdslöshet i trafik är i första hand avsedd att omfatta fall där trafikanten har gjort sig skyldig till ett medvetet risktagande eller annan allvarlig oaktsamhet"

Rätten anser att kvinnan borde ha stannat i Fäggeby när hon kände sig trött. Genom att fortsätta färden gjorde hon sig skyldig till det medvetna risktagande som avses i straffbestämmelserna.

Fallet blir nu prejudicerande för kommande domar efter liknande händelser.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons