Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Botanisk havsstrand i Håksberg

Annons

– Det är resultatet av föroreningar. Men det är endast en marginell miljöförändring, säger kommunens naturvårdssekreterare Jan-Olov Hermansson.
Vägverkets entreprenörer som plogar och saltar vägen mellan Borlänge och Ludvika vänder sina lastbilar i korsningen där Håksbergs skola ligger.
Längs riksväg 60 i Håksberg finns salttåliga kustväxter som broskmålla, gulkämpar, grått saltgräs och rödspärgel. ”Ludvikas yngsta kust” kallas den i boken Strövtåg i Ludvika (natur & kulturhistoria i tre bergslagssocknar).
– Broskmållan är nästan exklusiv för Västkusten. Den måste ha spridits från det hållet, säger Jan-Olov Hermansson.
Vanligtvis arbetar Jan-Olov mestadels med lavar och svampar. Han ingår bland annat i en expertgrupp som rödlistar hotade arter, i det här fallet en kommitté på sju personer med inriktning på lavar.
Jan-Olov visar oss hur gulkämpar finns vid vägkanten i Håksberg, men där har vägkanterna nyligen slagits.
– Slåtter bidrar till mindre konkurrens. Jord blottläggs och det tunna vegetationslagret gör att frön sprids lättare, säger han.
– Bladvass och kaveldun indikerar höga kvävehalter här.
Det är inte bara saltet utan kvävet från bilarna gynnar också växtligheten, precis som tångbälten avger kväve vid kusten förklarar Jan-Olov.
Den första havstrandsvegetationen som upptäcktes i Ludvika var strandrågen och den hittades i Fredriksberg. Den tros ha förts från Göteborg till Fredriksberg av turister som ska till Säfsen!
Det fastnar med andra ord partiklar på bildäck som följer med till andra breddgrader och på så vis importeras växtlighet ofrivilligt.
Efter besöket i Håksberg stannar tidningen till vid banvallen för att se en av Ludvikas nyetablerade växter, cikoria, som endast finns vid banvallen. Den lyser vackert blå i den annars grå miljön. Den är unik på sitt sätt ?
– Under krigsåren när tillgången på kaffe började tryta så kokades kaffe på denna. Man kunde också späda ut sitt vanliga kaffe.
Cikoria kräver annars kalkgynnsam miljö och finns på Öland, Gotland och i Skåne.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons