Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bot mot läkarbrist

Annons

Under flera år har det saknats ortopedspecialister.

- Just nu söker vi två specialister. En handkirurg och en ryggkirurg. Men eftersom det är brist i hela landet är det oerhört svårt att rekrytera färdiga specialister - vi måste själva utbilda dem.

För något år sedan beslutade därför ortopedkliniken i Falun att kraftigt öka antalet ST-läkartjänster.

- Många andra sjukhus höjde på ögonbrynen. Klarar man verkligen av att utbilda så många? Men nu är det allt fler som tar efter oss, berättar överläkaren Hanne Hedin, som är huvudhandledare för ST-läkarna.

Hon pekar på att Falun under många år jobbat hårt med att förbättra utbildningsförutsättningarna för såväl AT- (allmäntjänstgörande) som ST-läkare. Det gäller bland annat att ge bra handledning och erbjuda bra arbetsmiljö för de nya läkarna.

- Det är både en fördel och en nackdel med många ST-läkare. Fördelen är att det är fler som kan dela på jourpassen. Nackdelen är att det kan vara svårare att komma till operationsbordet, säger Yvonne Pötter.

I början av 1990-talet hade ortopedkliniken inga ST-läkare. Därefter ett par tre stycken.

Men sedan något år tillbaka har man satsat på elva ST-läkartjänster. För att trygga rekryteringen.

- Av olika skäl är det tre av ST-läkarna som kommer att sluta. Bland annat beror det på problem att hitta jobb till partnern. Men vi har kö till våra tjänster, så i januari har vi elva ST-tjänster igen, berättar Hedin som också är sekreterare i Svensk ortopedisk förening.

- 1995 gjorde jag en undersökning av hur många nya ST-läkare som ortopedin i Sverige hade under varje år, och hur många vi skulle behöva för att kunna behålla samma antal läkare i framtiden. Jag insåg att vi skulle behöva fördubbla antalet från 25 till 50 per år. Det har vi lyckats med, men ligger fortfarande efter, berättar Hedin.

Ortopeden i Falun har inte bara utbildat ovanligt många ST-läkare. Man har också en ovanligt stor andel kvinnliga läkare.

- Det finns runt 1 300 ortopeder i landet. Bara 150 är kvinnor. Men i Falun är åtta av de 25 läkarna kvinnor, berättar Hedin.

Yvonne Pötter är från Tyskland, där hon fått största delen av sin läkarutbildning. Hon kom till Falun från Umeå, och har nu gjort tre år av sin specialistjänstgöring.

Vägen till att bli en självständig specialist är lång.

- Att bli färdig specialist tar ungefär fem år efter det att man är färdig läkare. Sedan tar det ungefär lika lång tid att bli helt självständig, berättar Hanne Hedin.

Trots att Yvonne inte är helt färdig med sin specialistutbildning fixar hon såväl höftproteser som de flesta akuta åkommor.

- På akuten handlar det om allt från ryggskott till stora trafikolyckor. Hanledsfrakturer och höftfrakturer, lårbensbrott, är vanliga, berättar Yvonne som trivs i Sverige och för tillfället inte har några planer på att återvända till Tyskland.

- Arbetsmiljön är trevligare här, i Tyskland är allt så hierarkiskt.

Hur länge hon blir kvar i Falun vet hon inte.

- Jag trivs här och har tänkt stanna här ett tag i alla fall. Men det hänger bland annat på om min sambo kan få jobb.

Något som talar till Faluns fördel är Yvonnes nyvunna intresse: Skidåkning.

- Jag vill i alla fall inte längre söderut i Sverige.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons