Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsinvent håller inte sina löften

Annons

Bostadsinvent säljer ett nyckelfärdigt koncept. Köparen betalar uppgjord köpeskilling och får en nybyggd villa där tomt och alla anslutningar ingår i priset.

"Vi håller vad vi lovar. Vi säkerställer en husleverans, som i fråga om kvalitet, genomförande och tidsplan motsvarar kundens förväntningar. Vi svarar för att också det arbete som utförs av våra samarbetspartners fyller kraven på en säker och kvalitativ husleverans".

Så heter det på Bostadsinvents hemsida. Verkligheten är en annan.

I Mora är fyra grunder gjutna och två hus resta genom Bostadsinvent. De som köpt husen som är resta, lovades inflyttning vecka 38 i fjol, alltså i mitten av september. Först då blev grunden gjuten och husen är fortfarande långt ifrån färdiga för inflyttning.

Vad värre är; leveranserna av huselementen är inte timade. Väggelementen anländer och sätts på plats. Sedan kommer inte takstolarna. Bristfälliga täckningar får göras och det uppstår fuktskador som leder till att samtliga gipsskivor måste bytas, då taket väl är på plats.

Rörmokare har fått sparken, så även två betongarbetare. En av markentreprenörerna har stämt Bostadsinvest för utebliven ersättning för utfört arbete.

Stadsarkitekt Konny Kolping säger att en av byggnadsinspektörerna kallat Bostadsinvents marknads-chef, Tony Johansson, till Mora den 24 januari, för att få en redogörelse över varför husen inte blir klara och varför allt förefaller vara ett kaos.

Byggelementen kommer från baltstaterna, sannolikt Estland. Objekten säljs genom Mäklarringen Malung-Sälen och förutom att flera hus än de nämnda är på gång i Mora, är även tre objekt under uppförande i Sälen.

I ett av objekten i Sälen har man, förutom att tvingas byta gipsskivorna invändigt i huset på grund av fuktskador, även fått riva och byta ytterpanelen. Köparen skulle ha liggande panel, inte stående.

Husen kläs med panel i sibirisk lärk utvändigt och den ska inte behöva målas.

Konceptet anses bra och förmånligt, om allt löpt enligt överenskommelse.

Husen förses med en ny typ av jordvärme och priset är förhållandevis lågt. Men då villorna aldrig tycks bli klara får kunden rimligtvis lida ekonomiskt av detta.

I Katrineholm byggs fem hus genom Bostadsinvent, hus som aldrig tycks bli klara. Frustrationen är total och ilskan sjuder även bland leverantörer, hantverkare och hotellägare som anser sig ha fordringar på företaget. Det berättade Katrineholms-Kuriren för några dagar sedan.

Tidningen har under torsdagen förgäves sökt Tony Johansson, marknadschef vid Bostadsinvent Skandinavia AB. Bolaget har sitt säte i Halmstad.

Vi har även förgäves sökt mäklaren Mikael Ågren vid Mäklarringen Malung-Sälen för en kommentar angående de objekt han sålt.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons