Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbrist under Dansbandsveckan

Annons

Aldrig tidigare har köerna för att få ett boende i privata bostäder varit så stora som i år. Det finns i dag mellan 600 och 700 personer som söker en bostad under Dansbandsveckan.

- Det är dubbelt så många som i fjol, säger Lotta Kihlström vid Malungs Turistbyrå.

- Och vi vädjar nu till alla Malungsbor som har en möjlighet att hyra ut sina bostäder under den här veckan i juli att man hör av sig. Det är viktigt för hela Malung att vi kan ta emot alla som vill komma hit, säger Dansbandsgeneralen Bertil Elfström.

I dagsläget är det 520 personer som står i kö för att komma in i ett privat boende och samma tidpunkt förra året var det 250 personer. Dessutom finns det 130 personer som står i kö för det boende som Campingen i Malung förmedlar. Här kan noteras att objekten har minskat från förra året eftersom hyreshus rivits efter Postgatan i centrala Malung.

- Men det är flera privata bostäder, helst med gångavstånd till Orrskogen, som vi söker. Det är ett enormt tryck på dessa objekt, säger Lotta Kihlström.

- Många av besökarna under Dansbandsveckan är också ute i mycket god tid och anmäler sitt intresse redan ett år i förväg. De är medvetna om att det är ett hårt tryck när det gäller boendet men så besvärllgt att ordna boende som det varit nu har det aldrig varit tidigare upplever Lotta Kihlström.

Hittills har man tagit emot 90 privata objekt och förra året var den siffran vid samma tidpunkt cirka 150. Det behövs mnst 150 privata objekt till för att bostadssiuationen för dansbandsgästerna ska kunna klaras.

- Vi vill också påpeka att det är en mycket fin publik och vi har nästan aldrig några problem med de dansanta gästerna, säger Lotta Kihlström som också påpekar att som en extra trygghet för de som hyr ut finns det en försäkring som täcker in om det skulle hända någonting.

- Jag märker särskilt i år att det är många nya gäster som hör av sig som inte har varit på Dansbandsveckan tidigare, säger Lotta Kihlström.

Förutom privat boende och lägenheter brukar det vara cirka 1 500 husvagnar i Malung under den här veckan.

- Men bristen på boende har aldrig varit större än nu - situationen som krisartad, säger Bertil Elfström.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons