Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbrist i Rättvik

Annons

Statistiska centralbyråns definitiva befolkningsstatistik över andra kvartalet i år visar att kommunens ökat med 53 personer, jämfört med samma period i fjol. Inflyttningen var under perioden 154 personer, samtidigt som 84 flyttade från kommunen.

Den ökade inflyttningen har skapat en oväntad bostadsbrist. För bara två år sedan var tomma lägenheter ett problem för allmännyttan.

- Många, främst från Mälardalen, vill flytta hit och söker hus. Problemen är att de tillgängliga objekten minskar i antal. Det beror inte på att Rättvikare inte vill sälja. Problemet är främst att det inte finns några lägenheter, dit de Rättvikare som vill sälja sina hus kan flytta, säger Gudmundsson.

Mäklarna menar att nya lägenheter skulle frigöra hus och fastigheter för försäljning.

- På så sätt får vi hit välbehövliga invånare med god skattekraft. I dag väljer många Mälardalsbor att flytta ut till landet och jobbpendla. Andra har möjlighet att jobba på distans.

- Bostadsbristen, trafiken och jäkten i storstan avskräcker dem. Dessutom, ett hus som kostar

700 000 kronor här kostar cirka 2,3 miljoner i Stockholm, säger han.

I år har enbart Föreningssparbankens fastighetsbyrå sålt 45 fastigheter i Rättvik.

Även byar utanför centrala Rättviksområdet är efterfrågade.

- Det är inte bara Lerdal, Rättvik och Vikarbyn som gäller. Jag har personligen sålt ett flertal fastigheter i exempelvis Boda. Alla fastigheter har flera spekulanter. Det brukar sluta med budgivning och auktion, säger Ove Gudmundsson.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons