Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbolaget ser inget problem

Annons

Varför har Ludvikahem skilda tvättstugor, förvaltningschef Bo A Johansson?

- Ja, det är väldigt enkelt. Vi har satt det som villkor för Migrationsverket om de ska hyra av oss. Av tre skäl: För det första ökar behovet av tvättkapacitet när flera människor placeras i varje lägenhet än vad som är normalt. För det andra har de här människorna sämre förråd av kläder, alltså ökar trycket på tvättstugan. För det tredje bedriver Migrationsverket undervisning i hur det fungerar i tvättstugan.

Tycker du att ni diskriminerar asylsökande genom skilda tvätt-stugor?

- Nej, tvärtom. Vi ställer det som krav på Migrationsverket och på det här viset blir det extra tvättkapacitet. Vi har en viss standard som vi håller på våra tvättstugor, oavsett var de är.

-Sedan behövs det instruktioner så att det blir städat och bra. Karlar, oavsett nationalitet, har svårt att hantera tvätten rätt, tillägger Johansson med ett skratt.

Han berättar även att det förhåller sig likadant på Ludvika gård vad gäller separata tvättstugor.

Bo A Johansson känner inte till vilken standard tvättstugorna som de asylsökande är anvisade till har eftersom Ludvikahem inte utrustar dessa.

Standarden känner inte heller Kennet Karlsson till, tillförordnad chef hos Migrationsverket efter sparkade enhetschefen Majvor Skoglund.

- Vi betalar ju marknadsmässiga hyror och då ska standarden vara densamma. Att vi har separata tvättstugor är en metod för att få det att fungera när det inte finns tillräckligt med tvättid, säger Karlsson.

- Samma service är en självklarhet. Det här låter mycket märkligt. Jag kan inte vidta några åtgärder, men jag ska lyfta fram frågan, säger Karlsson.

Han kontrollerar med enheten i Ludvika och återkommer med ett svar angående särskild skrivning i hyresavtalet. Det är Migrationsverket i Ludvika som ska upprätthålla och ansvara för utrustningen i de asylsökandes tvättstuga.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons