Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbolag använder kattfällor

Annons

Okopplade katter riskerar att fångas i kattfällor och avlivas.

Bostadsbolaget Mitthem i Sundsvall kräver att hyresgästerna har full kontroll på husdjuren.

Annars riskerar de böter och vräkning.

I våras förbjöds kamphundar hos landets största bostadsbolag, Svenska bostäder. Med jämna mellanrum dyker debatten upp om huruvida det ska vara tillåtet att ha ormar i hemmet. Nu har turen kommit till katter på vift.

Det kommunala bostadsbolaget Mitthem i Sundsvall kräver att hyresgästerna har full kontroll på sina husdjur. Det står i hyreskontraktet. Om kattägaren inte håller sin fyrbenta vän under full uppsikt kan det bli 900 kronor i böter och i värsta fall vräkning.

En lösning för kattägaren kan vara att använda koppel, menar Selling.

Enligt Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästernas riksförbund går det inte att upprätta generella regler som innebär att alla katter exempelvis ska vara kopplade.

Det finns bestämmelser i hyreslagen om hyresgästens ansvar för lägenheten och ett husdjurs beteende kan anses vara en störning på samma sätt som en högljudd granne.

Om det visar sig att hyresgästen bryter mot dessa bestämmelser finns det risk för att hyresvärden säger upp hyreskontraktet. Men då ska det prövas i det enskilda fallet, säger Skogsberg.

Även miljöbalken kan tillämpas i fall där det handlar om olägenheter som riskerar att påverka människors hälsa. En tidigare dom i miljödomstolen rörde ett fall där en katt frekvent spatserade över till grannens altan. Där fastställdes att det inte var något brott att katten gick in på grannens tomt.

TT

Mer läsning

Annons