Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostäder blir mer attraktiva

Annons

Hans har arbetat som fastighetsmäklare sedan 1972. Han har varit med om flera upp- och nedgångar. Det senaste året har det burit i väg uppåt ordentligt.

- Så länge det är dyrare att bygga nytt kommer priserna på begagnade hus att stiga, tror Hans.

Föreningssparbankens fastighetsbyrå har jämfört huspriserna på olika orter i Sverige.

En villa på 140 kvadratmeter i 1,5 plan och med en 500 kvadratmeter stor tomt kostade cirka 500 000 kronor då den byggdes 1980. I dag skulle ett sådant hus kosta 950 000 kronor i centrala Mora och 750 000 kronor i Orsa och Älvdalen. I Sälens by får en köpare betala 1,5 miljoner kronor för samma villa. Priset blir 1,3 miljoner i Tällberg, 825 000 kronor i Rättvik, men endast 325 000 kronor i Furudal. I Danderyd i Stockholm kostar samma hus 3 950 000 kronor.

Den som vill bygga ett nytt sådant hus får räkna med att det kostar minst 1,5 miljoner kronor.

- Det kan bli uppemot 2,5 miljoner för den som vill kosta på lite extra, konstaterar Hans Olson.

Det är alltså fortfarande billigare att köpa begagnat i Mora än att bygga nytt. Detta kan leda till att huspriserna stiger ytterligare.

- Det är budgivning på nästan alla hus som vi säljer, även i Orsa och Älvdalen.

I Mora står folk i kö för att få lägenheter. Kommunala bostadsföretaget Morastrand, som har 2 100 lägenheter, planerar dock inte att bygga några nya inom de närmaste åren.

Däremot har PEAB planer på att bygga 64 bostadsrätter på Mora strand-området.

Det byggs också en del privata villor. Kommunen har planlagt ett område, Canada, i närheten av Hånåkni. Där blir det i första skedet tio tomter som lottas ut till intresserade köpare. Sex personer har anmält sig för en sådan tomt.

Hans karakteriserar efterfrågan på fritidshus som extremt stor. Grönklitt i Orsa är ett hett område.

Där har priserna på fritidshus fördubblats på några år. Från att ha kostat runt 500 000 kronor säljs de nu för drygt en miljon.

Som en följd av ökad efterfrågan på villor och fritidshus har Föreningssparbankens fastighetsbyrå i Mora utökat personalen från fyra till sex personer.

Senast anställde är Mats Jonsson, 42, som närmast kommer från Stockholm där han arbetat som auktoriserad fastighetsvärderare och mäklare.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons