Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bosse Malmberg

Annons

Visionär med stort engagemang för folkbildning

Bosse Malmberg, Dalsjö, Ornäs, har i en ålder av 54 år lämnat oss. Närmast sörjande är hans fru Marie, barnen Linnea och Jonatan, samt syskonen Dag, Lena och Lars med familjer.

Bosses engagemang för socialt utsatta ungdomar började under studieåren i Göteborg. Han arbetade med uppsökande verksamhet bland ungdomsgäng på Hisingen, startade pedagogiskt utvecklingsarbete och blev övervakare. Bosse introducerade teater och film som vägar att stärka socialt utsatta ungdomar. Genom sitt raka och ärliga sätt att vara mot de hårt belastade ungdomar han arbetade med vann Bosse deras förtroende. Han kom också att inspirera skådespelarna i Nationalteatern till arbetet med pjäsen "Speedy Gonzales".

Bosse är pappa till många kulturprojekt i Göteborg. Han var en av pionjärerna inom Folkets Bio och drev den första Hagabion tillsammans med Claes Gunnarsson. I början av 80-talet var Bosse med och byggde upp Ungdomscentrum i Göteborg. Här initierade han ett filmprojekt med ett nyskapande arbetssätt. Hans största projekt var arbetet med att bygga upp ett kulturhus i det gamla polishuset på Falkgatan vid Redbergsplatsen. På fritiden var han regissör inom Göteborgs Teaterverkstad. Arbetskamraterna minns honom med håret på ända, något disträ, men alltid full av kreativa lösningar.

För 15 år sedan sadlade Bosse om till folkhögskollärare och sökte sig till Fornby folkhögskola i Dalarna. Där har han verkat som lärare och kursansvarig för Fritidsledarutbildningen. Bosses idéer och visioner ledde snart till att han valdes in i styrelsen för Fritidsledarskolorna. Under senare år arbetade han hårt för att utveckla fritidsledarutbildningen mot ett tredje år.

När Bosse började på Fornby folkhögskola bröt familjen upp från Göteborg och slog sig ner i Ornäs, en plats med rikliga möjligheter att utforska natur och kultur. Sin glädje för naturen förmedlade Bosse till sina barn och vänner. Ett av hans livs stora projekt var den resa jorden runt, som familjen genomförde i början av 1990-talet. Alla familjens många vänner kan vittna om Bosses gästfrihet och hans förmåga att göra fest av vardagen.

Bosse brann för det han trodde på och drevs av ett starkt rättvisepatos. Han var en visionär, som alltid såg möjligheterna, inte hindren, såväl hos de ungdomar han arbetade med som i de organisationer han verkade. Livet har blivit fattigare utan Bosse.

CLARA HYLDGAARD NANKLER

Mer läsning

Annons